Adevărul despre spitalul lui Gigi Becali și cum minte bolnavii de cancer

de: Andrei Simion
29 03. 2019

La începutul lui martie, Gigi Becali a anunțat că a deschis un spital. Acum știm ce-i acolo și, ei bine, tratamentele revoluționare nu vor fi niciodată disponibile.

Întâi de toate, spitalul lui Gigi Becali nu-i un spital, ci o clinică. Apoi, tratamentele nu sunt gratuite, cum a promis. Dar, dincolo de această nuanță și promisiune, majoritatea tratamentelor nu sunt… tratamente. Nu unele care ar avea efect real.

În medie, zilnic, la Imunomedica trei bolnavi de cancer fac hipertermie totală. Hipertermia totală înseamnă o febră indusă în tot corpul cu speranţa că va distruge celulele canceroase. Evident, nu-i un tratament și nici vreun leac miraculos.

Tot la clinica lui Becali, bolnavii în faze terminale încearcă să-şi mai cumpere câteva zile de viaţă şi dau zeci de mii de lei pe „laser intravenos”, o terapie bizară despre care oncologii americani ştiu încă din anii ’70 că nu funcţionează, notează Libertatea într-o investigație despre această învârteală a lui Becali.

Care-i adevărul despre „spitalul” lui Becali

Afacerea are doi acţionari: George Becali (90%) şi George Virgiliu Vlăescu (10%). Cel de-al doilea este cel mai bine știut de pe diferite site-uri cunoscute mai mult pentru propagarea de fake news și a unor idei radicale, la limita fanatismului. Este teolog, biofizician şi doctor în bioetică.

Treaba mai gravă e că legea nu interzice direct terapiile alternative. Astfel, postul negru, febra indusă și oxigenarea suplimentară a organismului sunt prezentate ca soluții. Dar nu-s.

Clinica are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) din mai 2018. Decontează câteva zeci de mii de lei pe lună pentru consultaţii şi analize de laborator. În ianuarie 2018, clinica a decontat 92 de consultaţii, iar în februarie, 118 consultaţii. Asta înseamnă că lunar zeci de pacienţi sunt trataţi aici.

Când a vorbit la începutul lui martie despre clinică, Becali a spus că vrea să-i aducă acasă, prin acest proiect, pe medicii plecați din țară. Ei bine, e puțin probabil să dorească vreunul să facă așa ceva.