Gigantul din Franța care crește activitățile din România. Vor fi multe angajări în țară

de: Ștefan R. Apostol
23 02. 2024

Există schimbări importante în piața procesatorilor de plăți, iar una dintre ele vine de la gigantul din Franța care crește activitățile din România, dar anunță concedieri la nivel mondial cu aproximativ 8%. Citește mai deaprte și află despre ce gigant este vorba.

Worldline reduce forța de muncă la nivel global cu aproximativ 8%

Compania franceză de plăți digitale Worldline a declarat miercuri că își va , deoarece parte a unui plan de reducere a costurilor anunțat inițial în luna octombrie. „Worldline confirmă că a inițiat procese sociale cu organismele reprezentative relevante ale angajaților din cadrul grupului Worldline„, a precizat compania într-un comunicat.

Vezi și: Gigantul din Germania care cumpără o companie din România. Firma a avut profit imens în 2022

Worldline plănuiește să reducă forța sa de muncă pentru a economisi bani, sperând să economisească aproximativ 215 milioane de euro și să se dezvolte mai puternic în viitor. Prin urmare, a început discuții cu sindicatele despre aceste reduceri de locuri de muncă. Cu 18.000 de angajați în 40 de țări, Worldline anticipează că că aproximativ 1.400 de angajați vor fi afectați de concedieri. Această decizie de a reducerea personalului vine după ce compania s-a confruntat cu dificultăți financiare în ianuarie 2024.

Gigantul din Franța își crește activitățile din România

În octombrie 2023, compania și-a redus așteptările privind vânzările din cauza condițiilor economice dificile din Europa. Această măsură a dus la o scădere cu 57% a acțiunilor Worldline și a șters aproape 4 miliarde de dolari din valoarea de piață. Odată cu diminuarea acestor costuri, conform celor de la Profit.ro, gigantul din Franța crește activitățile din România, asta însemnând și o posibilă creștere a numărului de angajați care astăzi se ridică la aproximativ 200 de persoane. Pe plan financiar, datele arată că Worldline a avut în 2022, în România, o cifră de afaceri de aproximativ 27 de milioane de lei, înregistrând și pierderi în valoarea totală de 10 milioane de lei.

Vezi și: Tranzacție de 250 de milioane de euro în România, în 2023?! Gigantul din Marea Britanie care dă lovitura

În noiembrie 2023, au existat zvonuri conform cărora investitori în capital privat ar putea dori să cumpere Worldline, ceea ce a dus la o nouă creștere a prețului acțiunilor sale. Pentru a recâștiga încrederea investitorilor, Worldline a colaborat cu Morgan Stanley și Rothschild & Co. pentru a explora opțiuni, cum ar fi găsirea unui investitor mare care să ajute acțiunile și să întrebe băncile și fondurile de pensii franceze dacă doresc să cumpere o mică parte din companie.

Credit Agricole a cumpărat șapte procente din gigantul din Franța

Banca franceză Credit Agricole anunța la înceutul acestui an că a cumpărat 7% din Worldline, în încercarea de a consolida grupul de plăți după o scădere a prețului acțiunilor sale anul trecut. Acțiunile Worldline au urcat cu peste 5% după acest anunț, care vine în urma unor informații din decembrie potrivit cărora Credit Agricole analizează posibilitatea de a achiziționa o participație în cadrul companiei. Firma de plăți cu sediul la Paris a apelat la bancheri pentru a oferi consultanță cu privire la o strategie de apărare pentru a liniști acționarii și a evita o preluare ostilă, conform Reuters. Consilierii au sondat potențiali investitori, cum ar fi instituții financiare franceze, în legătură cu preluarea unei participații minoritare în cadrul grupului, au declarat sursele.

Vezi și: Gigantul care deschide în România prima sucursală din estul Europei. Vor fi multe angajări

Valoarea acțiunilor Worldline s-a înjumătățit în octombrie, când și-a redus obiectivele financiare, pe fondul controlului efectuat de autoritățile de reglementare germane cu privire la controalele de spălare a banilor. Worldline a declarat că afacerile sale au fost afectate de o încetinire economică în Europa. Credit Agricole a precizat că achiziția a 7% din Worldline are ca scop consolidarea parteneriatului încheiat anul trecut între cele două firme, arătând „intenția sa de a sprijini dezvoltarea Worldline și implementarea strategiei sale ca furnizor european cheie de servicii de plată”.

Worldline s-a clasat în top 1% dintre cele mai sustenabile companii

Gigantul din Franța a primit recunoașterea pentru al treilea an consecutiv, în cadrul celei de-a noua evaluări a performanțelor ESG realizate de EcoVadis.

„Suntem foarte încântați să ne menținem scorul nostru ridicat de RSI EcoVadis an de an, într-un context în care agențiile de rating își sporesc așteptările și se obișnuiesc din ce în ce mai mult să identifice parteneri de încredere în materie de RSI.

Programul nostru de CSR Trust 2025 demonstrează angajamentul nostru pe termen lung.”, a declarat Sébastien Mandron, reprezentant al Worldline.

Vezi și: Gigantul francez relochează angajații în România. Sunt zeci de posturi, de ce s-a luat această decizie

Această recunoaștere confirmă poziția Worldline în top 1% dintre cele mai sustenabile companii în cele patru criterii cheie evaluate de EcoVadis, și anume mediu, muncă și drepturile omului, etică și achiziții durabile.