Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul care a speriat românii în a treia zi de Paşte. Ce spune despre un seism şi mai puternic EXCLUSIV
Un nou cutremur a avut loc azi în România, după ce țara noastră a mai fost cutremurată în preajma Paștelui. Oamenii s-au panicat și doresc o explicație pentru cele întâmplate. Celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre aceste seisme și legătura lor cu sărbătorile.
Ce legătură au cutremurele și Paștele
În ultimele zile, România a fost cutremurată de mai multe ori și a provocat panică în rândul oamenilor. Aceștia s-au panicat și au făcut legături între aceste evenimente și sărbătorile pascale, pe motiv că ar fi fost determinate chiar de Învierea Domnului.
În acest context, seismologul Gheorghe Mărmureanu a explicat cum stau, de fapt, lucrurile și la ce concluzii a ajuns. Astfel, specialistul spune că, în urma calculelor sale, nu a ajuns la vreo legătură între partea religioasă și evenimentele naturale, precum cutremurele.
Gheorghe Mărmureanu le transmite românilor că ar trebui să se obișnuiască cu aceste cutremure, pentru că ne aflăm în situația Japoniei, unde au loc în fiecare zi. Astfel, îi liniștește pe toți, pe motiv că nu există niciun motiv de îngrijorare.
De asemenea, mulți se tem că ar putea urma un cutremur extrem de puternic, de rangul celui din 1977. Omul de știință consideră, însă, că nu suntem aproape de o asemenea situație, cel puțin nu în următorii ani.
„Eu sunt om de ştiinţă, fac calcule, până acum nu am văzut nicio legătură între sărbători şi cutremure. Românii ar trebui să se obişnuiască cu seismele, deja suntem ca în Japonia, ziua şi cutremurul. Staţi liniştiţi, sunt mici zgâlţâieli, nu vă panicaţi! Un cutremur mare nu se prevede în următorii ani, conform calculelor mele”, ne-a declarat celebrul seismolog.
Când ar putea avea loc un cutremur major
Gheorghe Mărmureanu avertizează că următorul cutremur major în România ar putea surveni mai devreme decât ne-am aștepta, dar nu neapărat în următorii ani. Această declarație sugerează atât imprevizibilitatea fenomenului seismic, cât și necesitatea pregătirii și atenției.
Mărmureanu a identificat anumite zone din București ca fiind mai vulnerabile în fața unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii sunt considerate a fi expuse, datorită densității populației și a construcțiilor mai vechi și mai fragile. În contrast, cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt percepute ca fiind mai sigure, datorită structurilor mai solide și a densității mai scăzute a clădirilor înalte.
Un exemplu recent care subliniază impactul devastator al cutremurelor este cel din Japonia, în ianuarie 2024, când o mișcare tectonică puternică a provocat un seism de magnitudinea 7,5 pe scara Richter, soldat cu peste 200 de victime.
Acest incident demonstrează că, și în țări avansate din punct de vedere tehnologic și cu expertiză ridicată în domeniul seismologiei, anticiparea exactă a cutremurelor rămâne o provocare.
„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040„, a spus Gheorghe Mărmureanu potrivit România TV.