Gheaţa neagră, pericolul de pe şosele. Unde apare şi ce trebuie să faci pentru a evita un accident

de: Ionuț Vieru
04 12. 2022

Foarte mulți șoferi trebuie să aibă grijă la gheața neagră în această perioadă. Este unul dintre cele mai periculoase fenomene care pun în mare pericol traficul pe timp de iarnă. Ce trebuie să faci pentru a evita un accident în caz că dai de gheață neagră?

Ce este gheața neagră și cum se formează

Gheața neagră este o peliculă foarte fină și subțire de gheață care se formează direct pe carosabil. Era are exact aceeași culoare, așa că este destul de greu pentru șoferi să-și dea seama unde este gheața neagră.

Se numește gheață neagră stratul care se depune pe asfalt este incolor și nu obstrucționează culoarea carosabilului pe care s-a format. Este foarte greu de identificat și extrem de periculoasă.

Gheața se formează atunci când afară este foarte frig, sub zero grade. De cele mai multe ori, gheața neagră apare atunci când a plouat, este umiditate ridicată sau, în unele cazuri, apa de la zăpada topită de pe marginea drumului se scurge pe asfalt și îngheață.

Momentul în care este cel mai probabil să întâmpinați gheața neagra este dimineața, seara sau în timpul nopții. În timpul zilei, asfaltul se încălzește suficient pentru a împiedica apariția acestui fenomen.

Un mod de a depista unde este gheață neagră este de a urmări lumina. Dacă suprafața de asfalt este netedă și lucește mai tare decât ar trebui, cel mai probabil este gheață neagră.

Ce trebuie să faci dacă întâlnești gheață neagră pe carosabil

Gheața neagră nu apare pe suprafețe mai mari de circa 6 metri, cel mult, ceea ce înseamnă că poți redresa mașina în caz că o scapi de sub control, dacă nu ai viteză foarte mare. În primul rând, nu frâna puternic, menține volanul în direcția în care vrei să mergi și nu brusca nicio comandă a mașinii.

Dacă este posibil, retrogradează într-o treaptă mai mică, pentru a avea un control mai bun. Frâna de motor va interveni, astfel încât nu vei fi nevoit să frânezi brusc, lucru pe care oricum nu trebuie să-l faci.

Viteza de deplasare este foarte importantă. Gheața neagra se formează pe suprafețe mici, iar dacă ai anvelope corespunzătoare sezonului și o viteză nu prea mare, ai timp să recâștigi aderența. Este foarte periculos să circulați pe un astfel de drum, așa că atenția este cea mai importantă.