Gestul pentru care riști amendă în 2024. Prea puțini șoferi știu legea, ce probleme poți avea dacă găsești ridicate ștergătoarele de la parbriz

de: Ștefan R. Apostol
06 08. 2024

DIn când în când, mai găsim un șofer care și-a parcat mașina în fața porții, sau în locuri nepermise. Practica în această situație este de a-i ridica ștergăătoarele de parbriz, ca un semn că nu este bine ce a făcut. Dar, prea puțini șoferi știu legea, ce probleme poți avea dacă găsești ridicate ștergătoarele de la parbriz, fiind, de fapt, gestul pentru care riști amendă în 2024.

Prea puține parcări, multe mașini și ștergătoarele de la parbriz ridicate

După cum bine știm, Bucureștiul a devenit în timp una din cele mai aglomerate capitale europene. O statistică, relativ recentă, arăta că la cei aproape 2 milioane de locuitori sunt cam 2 mașini pe cap de locuitor.

La acestea se adaugă și cele aflate în tranzit, astfel că nu e de mirare că există congestionări ale traficului, și din ce în ce mai puține spații de parcare.

Lipsa locurilor de parcare a dus la un alt fenomen, și anume apariția șoferilor care-și parchează mașinile, fie în zone interzise parcării, fie unde apucă, fără să-i mai intereseze de ceilalți.

Dacă intri pe străzile lăturalnice din București vei găsi o sumedenie de mașini parcate, chiar și în zonele semnalizate ca fiind ale proprietarilor de case din zonă.

Gestul pentru care riști amendă în 2024

Tot așa, ca urmare a situației prezentate, un alt fenomen s-a împămâtennit, și anume ridicarea ștergătoarelor de parbriz, ca semn că mașina este parcată ilegal, sau pe locul altei persoane.

Așa se face că tot mai mulți români, enervați de cei care-și parchează mașinile unde nu trebuie, pe trotuare, obturând drumul pietonilor, pe carosabil, blocând traficul, etc, au început să le ridice ștergătoarele.

Ba mai mult, polițiștii de la rutieră, sau polițiștii locali iau acest obicei ca semnal al unor ilegalități, iar gestul duce la amenzi usturătoare pentru șoferii parcați ilegal.

Amenzile acordate de polițiști pentru parcare ilegală

După cum se știe deja, punctul de amendă este unul majorat, în consecință și amenzile acordate au crescut. Așa se face că în 2024, pentru o parcare ilegală, polițiștii pot da amenzi cuprinse între 330 de lei, valoarea minimă, și 495 de lei, valoarea maximă a amenzii.

Așadar, mare atenție dacă ai intenția de a parca într-un loc nepermis. Așa cum am evidențiat, există varianta ca unii, indiferent dacă mașina este parcată corespunzător sau nu, ca un avertisment să-ți ridice ștergătoarele.

De cele mai multe ori, oamenii care nu-ți cunosc mașina fac acest lucru. Ceea ce înseamnă, în general, una sau mai multe din următoarele situații:

  • sunteți în locul meu de parcare
  • blocați drumul
  • nu puteți parca aici (indiferent de motiv)

În concluzie, ai grijă unde și cum parchezi, nu de alta, dar riști și amendă, dar și o părere proastă din partea altora.