Gestul banal din trafic care îi va costa scump pe șoferi de acum. Legea de care trebuie să afle conducătorii auto pentru a nu lua amenzi

de: Alex Cazacu
29 05. 2024

Conducătorii auto care obișnuiesc să staționeze cu motorul pornit pot fi aspru sancționați. Legea de interzicere a staționării cu motorul pornit în orașe și municipii a trecut în mod taci de Senat, fiind tot mai aproape de implementare. Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea, puteți afla în rândurile care urmează.

Staționarea cu motorul pornit în orașe și municipii, la un pas să fie interzisă

Nu cu mult timp în urmă, Senatul a adoptat, în mod tacit, inițiativa legislativă de interzicere a staționării autovehiculelor cu motorul pornit în orașe și municipii. Guvernul a transmis Parlamentului că susține această inițiativă. Prin urmare, comisiile de specialitate nu i-au întocmit un raport suplimentar de respingere.

Așadar, Senatul a adoptat tacit legea care interzice staționarea mașinilor cu motorul pornit în municipii și orașe, după ce termenul de dezbatere a fost depășit. Totuși, există și anumite autovehicule care pot staționa cu motorul pornit.

Mai precis, este vorba despre cele care sunt autorizate să utilizeze semnalele speciale de avertizare luminoase (ambulanțe, mașini de pompieri sau de poliție). De la această regulă fac excepție și autovehiculele de transport marfă, care au nevoie de puterea motorului pentru a menține buna funcționare a refrigerării, după cum prevede proiectul de lege.

Care este scopul acestei legi

Menit să reducă poluarea în zonele aglomerate, demersul a pornit de la o inițiativă civică dezvoltată în Capitală. Mai precis, în primăvara anului precedent, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, asociația Ecopolis a montat senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din Capitală.

După campania respectivă s-a ajuns la redactarea unei legi naționale care va putea modifica Codul Rutier, astfel încât acesta să prevadă interzicerea staționării autovehiculelor cu motorul pornit în municipii și orașe.

Ce amenzi riscă conducătorii auto care nu respectă legea

Ei bine, dacă legea va fi adoptată, șoferii care nu o respectă vor primi doar un avertisment la prima abatere. Dacă aceștia vor repeta fapta, s-ar putea alege cu o amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei. De menționat este și faptul că, în mai multe state europene, sancțiunile sunt drastice pentru conducătorii auto care staționează cu motorul pornit. Aceștia pot încasa amenzi de câteva sute de euro.

Spre exemplu, în Franța și Italia, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde. În schimb, șoferii din Austria pot staționa fără să oprească motorul cel mult 20 de secunde. Nemții sunt ceva mai indulgenți în acest sens. În Germania, conducătorii de autovehicule au voie să staționeze cu motorul pornit cel mult 40 de secunde. În caz contrar, aceștia pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 20 și 750 de euro.