Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot

Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot

Presa internațională, cel puțin de când a început această criză acordă mai multă atenție la ceea ce face Gates la nivel mondial decât ceea ce spune despre Statele Unite. O mulțime de oameni acordă atenție fiecărei declarații făcute de Bill Gates, miliardarul Americii din era coronavirusului, despre răspunsul Statelor Unite la pandemie.

Ajutor benevol sau interese ascunse

Vineri, Gates a spus că el și fundația sa vor cheltui 150 de milioane de dolari pentru a distribui vaccinurile, dacă vor fi găsite, la unele dintre cele mai sărace persoane din lume. Este unul dintre cele mai mari angajamente financiare pentru răspunsul la coronavirus până la Gates, cea de-a doua persoană cea mai bogată din lume. Fundația Gates predă banii către Institutul Seric, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial ca volum, pentru a produce 100 de milioane de doze care ar costa cel puțin 3 dolari fiecare.

Finanțarea a fost realizată prin intermediul Fondului de investiții strategice al fundației și structurată ca un împrumut fără dobândă către Institutul Seric din India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, potrivit unui anunț comun emis vineri trecute.

Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot
Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot

Gates a fost printre primii lideri în producția de vaccinuri în ultimele două decenii, cheltuind 4 miliarde de dolari pentru efortul global de dezvoltare a vaccinului cunoscut sub numele de Gavi. Și luni de zile, miliardarul și-a exprimat îngrijorările profunde că, în timp ce țările bogate ar putea merge bine și să supraviețuiască coronavirusului, pandemia va devasta țările sărace care nu își pot permite să administreze tratamentul ori de câte ori va ajunge.

Încercăm să ne asigurăm că îl putem distribui nu doar în țările bogate. Acestea sunt cele mai scalabile și cu costuri reduse.”, a spus Gates într-un interviu cu Bloomberg săptămâna aceasta, subliniind că se concentrează pe vaccinurile în dezvoltare care ar fi accesibile în lumea în curs de dezvoltare, cum ar fi ca cele urmărite de companiile farmaceutice AstraZeneca și Novavax.

Ceea ce face în esență Gates este implementarea contului său bancar pentru a stabili un „preț plafon” pentru vaccinurile dezvoltate de acele două companii. Seric se pregătește pentru a se fabrica acele vaccinuri pentru India, unde își are sediul și până la 91 de țări cu venituri medii sau cu venituri sub medii.

Vestea care schimbă tot sau nimic

Fundația Gates a promis acum aproximativ 500 de milioane de dolari în total pentru a răspunde pandemiei, deși 150 de milioane de dolari anunțați vineri este, din punct de vedere tehnic, un împrumut fără dobândă. Cea mai mare parte a celor 500 de milioane de dolari este concentrată pe această activitate de extindere a vaccinurilor. O parte din planul fundației de a inocula lumea depinde de vaccinul care se dovedește a fi cel mai de succes în a ne proteja de boală.

Douăzeci și opt de vaccinuri diferite au progresat în studiile umane, fiecare dintre acestea având costuri de fabricație diferite și necesită materiale și precizie diferite. Unii dintre cei mai importanți candidați la vaccin, cum ar fi cei urmăriți de Moderna și Pfizer, sunt probabil să fie mai scumpi de produs, deoarece sunt vaccinuri ARN, care sunt fundamental mai costisitoare.

„Datorită modului în care le fabricați și a dificultății de extindere, acestea sunt mai susceptibile, dacă sunt utile, să ajute în țările bogate. Nu vor fi soluția scalabilă și scăzută pentru lumea largă ”, a spus Gates într-un interviu acordat WIRED.

Apoi există marja de profit. Industria vaccinurilor s-a angajat să mențină profiturile proprii din vaccinurile Covid-19 scăzute, deși nu neapărat să vândă dozele la preț ridicat. Deci impactul lui Gates depinde de ceea ce se întâmplă în laboratoarele de cercetare. Dacă vaccinurile mai ieftine, precum cele fabricate de Serum, sunt cele care se dovedesc cele mai puternice, atunci va fi mai ușor și mai ieftin să protejeze oamenii din țările sărace. Gates lucrează deja cu alți cercetători la vaccinuri, cum ar fi Johnson & Johnson, care urmărește, de asemenea, un vaccin cu costuri reduse, pentru a asigura doze pentru lumea în curs de dezvoltare.

Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot
Gest istoric făcut de Bill Gates. Vestea care schimbă tot

Lucrul în favoarea lui Gates este faptul că fundația sa are o mulțime de experiență în distribuirea vaccinurilor ieftine pe tot globul. Gates a transferat peste 4 miliarde de dolari în ultimele două decenii în Gavi, ceea ce estimează că Fundația Gates a imunizat 750 de milioane de copii și a salvat 13 milioane de vieți. Înainte de anunțul de vineri, Gates a angajat 100 de milioane de dolari pentru Gavi în mod special pentru a cumpăra și a livra un vaccin Covid-19. În iunie, Gates a promis că va trimite 1,6 miliarde de dolari la Gavi în următorii cinci ani pentru munca sa mai largă de cercetare pentru un vaccin.

Așa că, deși Gates nu poate controla cât costă vaccinul, el aduce o credibilitate enormă și un palmares de a-și pune miliardele să lucreze pentru a-l distribui cât mai ieftin și printr-un lanț de aprovizionare testat. Celălalt lucru pe care Gates îl poate controla este vocea lui. Și deși a fost o prezență grea pe circuitul interviurilor încă de la începutul pandemiei în SUA în martie, el și-a reînnoit eforturile în ultimele zile, apărând peste tot. Mesajul lui? Guvernul american trebuie să nu se gândească doar la americani. Așadar, Gates îi presează pe parlamentarii în proiectul de lege de salvare pentru a angaja mai mulți bani pentru Gavi și să nu cedeze „naționalismului vaccinului”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI