Genoflexiune sau genuflexiune? Care este forma corectă pe care românii nu prea o folosesc

de: Stan Nicu
27 07. 2023

Vorbirea și scrierea corectă le dă bătăi de cap multora dintre români. Astăzi vă spunem cum se pronunță și se scrie corect un cuvânt care pune probleme multor vorbitori de limba română. Așadar, cum se spune: genoflexiune sau genuflexiune? Care este forma corectă pe care românii nu prea o folosesc.

Genoflexiune sau genuflexiune? Uită de forma pe care ai folosit-o până acum

În vorbirea de zi cu zi foarte multe cuvinte sunt folosite cu forma greșită, uneori cu bună știință, astfel că cei mai mulți români nici nu mai știu care variantă este corectă.

Asta se întâmplă și în cazul cuvântului care este pronunțat în două variante: genuflexiune și genoflexiune.

Cuvântul pe care îl analizăm astăzi provine din limba franceză, de la substantivul ”génuflexion”. Așa cum probabil v-ați dat seama, varianta corectă în limba română este genuflexiune. Chiar și așa, foarte mulți oameni folosesc forma greșită ”genoflexiune”, de aceea a apărut și această dilemă.

Spre exemplu, este corect să se spună: ”Claudiu face 50 de genuflexiuni, în fiecare seară, pentru a-și menține corpul sănătos”. În același timp, este greșit să spui: ”Claudiu face 50 de genoflexiuni, în fiecare seară, pentru a-și menține corpul sănătos”. După cum se poate vedea, o singură literă poate face diferența dintre o vorbire corectă și una incorectă.

Ce spune Dicționarul explicativ al limbii române despre genuflexiune

De asemenea, conform Dicționarului explicativ al limbii române, genuflexiunea este definită ca o ”îndoire a genunchilor (executată de obicei în cursul unui exercițiu de gimnastică)”.

Pe de altă parte, limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei.

Unde se mai vorbește limba română. O să râmâi surprins

Din motive de diferențiere tipologică, limba noastră mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. În plus, este limba oficială în România, dar și în Republica Moldova.

Conform datelor oficiale, limba română este vorbită de peste 24 de milioane de oameni, iar peste 17 milioane dintre aceștia se află în țara noastră.

Limba româna este limba maternă pentru 90% dintre oamenii de pe aceste meleaguri. Nu în ultimul rând, limba română este limba oficială în Provincia Autonomă Voivodina din Serbia.

De asemenea, româna este limbă oficială și în alte câteva organizații internaționale și comunități, cum ar fi Uniunea Latină sau Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007.