Gazetarul care a dat cel mai celebru fake news în România, „Găina care a născut pui vii” vorbește despre cazul Elon Musk: „Duminica neagră a presei românești”

de: Rosu Ioana
01 11. 2022

Gazetarul Ion Cristoiu revine pe scena jurnalistică cu un nou subiect fierbinte care i-a readus aminte de unul dintre cele mai cunoscute titluri din presa românească, respectiv, „Găina care a născut doi pui vii”, considerat primul fake news din România. Astfel că, jurnalistul a comparat știrea mincinoasă care a făcut seznație în ultimele zile, potrivit căreia, Elon Musk a venit să petreacă Halloween în România cu cea a găinii care a făcut pui vii. Iată ce asemănări a identificat Ion Cristoiu între jurnalismul din 1993 și cel actual.

Petrecerea lui Elon Musk de la Bran, fake news-ul despre care nimeni nu vorbește?

Pe blogul său, jurnalistul Ion Cristoiu a scris un articol strâns legat de sărbătoarea de Halloween petrecută în întreaga lume. Întâmplător, în articolul său, gazetarul a vorbit despre duminica neagră a presei românești, făcând referire chiar la petrecerea cu fast organizată de miliardarul Elon Musk la noi în țară, la Castelul Bran. Mai multe site-uri din România, bazându-se pe surse necunoscute, au învăluit acest eveniment, dovedit a fi fals, într-o aură misterioasă care a transformat weekendu-ul trecut într-unul de poveste, reușind să atragă atenția a milioane de români.

Vestea că Elon Musk, Angelina Jolie și mulți alți miliardari celebri vor petrece în inima Transilvaniei un weekend de neuitat a atras și mai mulți turiști în zona respectivă. Astfel, Castelul Bran, cât și județul Brașov au devenit principala atracție a românilor, curioși să vină cu speranța că poate își vor întâlni idolii. Cozile kilometrice nu au lipsit din trafic, iar hotelurile au fost ocupate în totalitate, mai ceva ca în perioada sărbătorilor.

Având în vedere informațiile false vehiculate în presă, Ion Cristoiu a publicat pe blogul său un articol în care a făcut paralelă între presa din anii 90, atunci când era director la Evenimentul Zilei și cea de acum, iar diferența este că acum, publicațiile pot crea subiecte explozive fără nicio dovadă și nimeni nu sancționează aceste fake news-uri, chiar dacă ele creeză dezamăgiri uriașe la nivel național.

Știrile false difuzate de posturi de televiziune celebre, rămase nesancționate

Mai mult, Ion Cristoiu a oferit exemplul clar al postului de televiziune ProTV, care sub titlul„Detaliile dezvăluite de un român care i-a văzut pe Elon Musk și Angelia Jolie la Bran”, a difuzat luni, 31 octombrie 2020, la ora 23: 30, o relatarea de la petrecerea de Hallowen de la Castelul Bran, zis și al lui Dracula:

„Un tweet postat de Elon Musk, sîmbătă, la ora 20 și 38 de minute cu mesajul misterios «Pîinea proaspăt coaptă și produsele de patiserie sunt sunt unele dintre marile bucurii din viață», a întărit și mai tare scenariul potrivit căruia fondatorul Tesla si SpaceX s-ar afla la noi în țară.

Lucrul a fost confirmat, pentru Știrile PROTV, și de un român, dintr-unul dintre grupurile care s-au ocupat cu distracția invitaților. Ține să rămînă anonim și spune că s-a aflat în apropierea lui Elon Musk și a Angelinei Jolie.

Participant: «Avea un costum negru, foarte, foarte, foarte frumos îmbrăcat. Era foarte zîmbitor. Li s-au servit ceaun, friptură de berbecuț, bulz. Pe Angelina Jolie chiar am văzut-o personal. Purta o rochie transparentă, spre verzui, avea o blăniță pe spate, albă».”
scrie Ion Cristoiu.

Petrecerea lui Elon Musk vs. „Găina care a făcut pui vii”

Povestea mincinoasă pe care Ion Cristoiu a numit-o „duminica neagră a presei românești”, ne duce cu gândul la presa din 1993, atunci când apărea prima știre considerată fake news, sub titlul „Eveniment senzațional la Pascani. Găina care a născut pui vii„, care relata povestea unei găini care a făcut pui vii și nu ouă, aceștia având fiecare câte un handicap, fiind necesar ca într-un final să fie tăiați.

Cu toate acestea, spre deosebire de știrea legată de petrecerea lui Elon Musk, care ar fi avut toate resursele necesare pentru a fi verificată, în cazul găinii care a făcut pui vii, aceasta nu era un fake news, susține Cristoiu, într-un interviu pentru Mediafax, susținând că a fost o știre care nu a făcut rău nimănui, fiind prezentată mai mult în calitate de născocire, creație.

„Eu nu sunt de acord cu termenul de ‘fake news’ și vă spun de ce. Fake News este ca și cum i-ai spune fetei de pe șoseaua de centură stewardesa. Fake news, în formula în care e, micșorează adevărul. E o minciună. Fake News nu este știrea ca cea cu găina sau o știre falsă. Eu pot să dau o știre falsă din diferite motive. Fake news-ul este o știre dată dinadins pentru a fi manipulată.

Ea diferă de știrea falsă, de fonfleu, fake news-ul este un fenomen, nu o știre în sensul că o mașînărie bagă o știre falsă, undeva pe site-ul Plopii fără soț și deodată, la un ordin, știrea începe să fie rostogolită. Ajunge în presă mare, presă mare la ordin sau din prostie o preia și te trezești că ea devine știre, știre.

Știu, cred că o să rămân în istoria presei cu această…Se întâmplă în felul următor: Eu sunt convins că o găînă care face ouă nu e știre, ea făcea puii vii”, a declarat Ion Cristoiu, într-un interviu pentru Gândul și Mediafax.

În cadrul aceluiași articol postat pe blogul său, Ion Cristoiu susține că oamenii au devenit imuni la fake news-uri, astfel că reacțiile negative ca răspuns la informațiile mincinoase și manipulatoare întârzie să apară sau lipsesc cu desăvârșire. Iată câteva dintre motivele enumerate de gazetar:

„De ce n-au sancționat românii minciuna în cazul Musk? Pentru că românii nu mai văd demult în Presă un mijloc de aflare a adevărului, ci doar un simplu mijloc de entertainment. De aceea au ratinguri uriașe așa-zisele talk-show-uri poreclite Cu sînge pe pereți în care participanții se insultă, se scuipă, în loc să stabilească adevărul”, a scris acesta pe cristoiublog.ro.