Gazeta Matematică, virală: „O nulitate ridicată la putere tot nulitate rămâne”

de: Ciprian Ioana
14 03. 2019

O frază din suplimentul revistei Gazeta Matematică a devenit virală după un mesaj referitor la nulități. Termenul era unul matematic, dar a fost interpretat politic.

Într-una dintre paginile Gazetei, care se referă la numerele nule, apare fraza: „O nulitate ridicată la putere tot nulitate rămâne”. Imediat, acest mesaj a fost interpretat politic, iar pe net au apărut inclusiv fotografii cu lideri politici lângă această frază. Printre ei și premierul Viorica Dăncilă.

Profesorul Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Matematică care editează Gazeta Matematică, spune că fraza respectivă nu are, în niciun caz, conotații politice. Potrivit Hotnews, fraza respectivă apare inclusiv într-o ediție din anul 1969.

„Gazeta Matematică are un supliment în fiecare lună şi în fiecare lună acest număr este inserat în acest revistă. Pe ultima pagină se pune o poză cu o glumă legată de matematică. În ultimul număr a fost poza asta care este dintr-o carte apărută în 1969, an cu multe nulităţi. Atunci nu s-a sesizat nimeni cu toate că era cenzură, iar acum toată lumea a zis că e legată de politică”.
Radu Gologan

Profesorul a explicat și care este semnificația din spatele frazei respective și faptul că fraza se poate aplica și în alte domenii decât cel matematic.

„Eu o văd ca un citat universal valabil, adică orice om de pe acest glob pământesc, nu numai de la noi, care este nul într-un anumit domeniu, dacă este pus într-o poziţie de conducere tot nul rămâne. Dar ultima pagină cuprinde de fiecare dată o glumă legată de ceea ce învaţă elevii. De exemplu, elevii de clasa a V-a învaţă în perioada asta subiectul puterii de numere naturale şi de aceea a apărut această pagină. În niciun caz nu a apărut cu o conotaţie politică. Când am văzut propunerea redactorilor nu m-am gândit niciun moment la interpretarea care s-a dat apoi, şi nici ei nu s-au gândit”.
Radu Gologan  

În acest context, profesorul a făcut apel la internauți să nu asocieze numele Gazetei Matematice cu luptele de pe scena politică din România.