Gazele din România. Se întâmplă în premieră: furnizorii de gaze stabilesc în avans
Având în vedere faptul că de la data de 1 iulie consumatorii și furnizorii de gaze pot să încheie contracte negociate, la prețul pieței, astfel de acorduri ar putea, în premieră, să includă și un preț de furnizare variabil.
Ce se întâmplă cu gazele în România
Astfel, consumatorii care plătesc acum un anumit preț pe m3 ar putea ajunge, în viitor, să plătească mai mult, sau mai puțin, după caz, în cazul în care prețul de furnizare prevăzut în contract nu este fix, notează avocat.net.
Liberalizarea pieței gazelor a făcut ca de la data de 1 iulie, consumatorii și furnizorii să fie liberi să intre în contracte unde prețul este negociat la nivelul pieței, în loc să fie stabilit de stat, așa cum era până acum.
Implicațiile acestei schimbări sunt multe, iar un lucru important de știut de către consumatori este că unul dintre efectele lieralizării este posibilitatea pentru furnizori și consumatori să încheie contracte de furnizare cu preț variabil. În atari situații, prețul pe care îl plătește în prezent un consumator se poate schimba în decembrie, spre exemplu.
Stabilirea prețului trebuie să fie transparentă
Conform mențiunilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei însă, includerea unui preț variabil într-un contract de furnizare trebuie să fie însoțit de anumite garanții care să prevină abuzurile furnizorilor. Stabilirea prețului trebuie să fie una transparentă, iar consumatoril trebuie să fie informat care sunt criteriile după care pot apărea modificări ale prețului de furnizare.
Mai mult decât atât, consumatorul nu poate fi surprins cu modificarea prețului de pe o zi pe alta, ci trebuie să fie informat de către furnizorul de gaze dacă va avea loc o schimbare a prețului de furnizare cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data modificării.
În cazul în care nu îi convine modificarea prețului, consumatorul trebuie să poată denunța unilateral contractul. De asemenea, mai trebuie precizat că ajustarea prețului este posibilă doar în contractele unde acest lucru este specificat prin clauzele acordului. Dacă un contract conține preț fix, furnizorul nu poate să îl modifice unilateral.