Gata cu temperaturile de vară! Vremea schimbă foaia în România, cod galben de ploi și vânt în aceste zone

de: Daoud Andra
04 10. 2024

După câteva zile cu temperaturi stabile și cer senin, vremea redevine capricioasă în România. Meteorologii au emis o avertizare de ploi abundente și vânt puternic, valabilă până luni, 7 octombrie. Care sunt zonele vizate de schimbările meteo.

Zonele unde va ploua în weekend

Meteorologii au emis prognoza pentru acest sfârșit de săptămână, care vine cu vreme capricioasă în mai multe regiuni. ANM a emis o avertizare de ploi și vânt puternic, valabilă de joi seara până luni dimineața. Sunt vizate de vânt următoarele regiuni: Banatul, sudul Crișanei, Carpații Meridionali.

În Banat, Crișana și Maramureș își fac simțită prezența și ploile, care vor fi moderate cantitativ. Precipitații vor fi, în acest weekend, și în Transilvania, Oltenia și nord-vestul Moldovei. Sâmbătă va ploua în majoritatea regiunilor, iar duminică ploile vor fi mai prezente în partea de est a țării. Cantitățile de apă vor fi de 20-30 litri pe metrul pătrat și, izolat, 40-50 de litri.

Jumătatea de est a țării, cu excepția județelor Tulcea și Constanța, se va afla sub avertizare cod galben de ploi, valabilă până luni, 7 octombrie, ora 21:00. Precipitațiile vor fi însoțite, local, de descărcări electrice. În sud și în est, vântul va sufla moderat, cu viteze de 40-50 km/h.

Harta cu zonele vizate de codul galben de ploi

Câte grade vor fi în weekend

”Din această seară (n.r. joi) de la ora 21:00 până luni la ora 10:00 avem o informare meteorologică ce vizează în principal ploi moderate cantitativ. Dacă la început, începând din această seară și până în dimineața zilei de sâmbătă vorbim de zona Banatului, Crișana, Maramureș, apoi Transilvania, Oltenia și nord vestul Munteniei, de sâmbătă, ploi în majoritatea regiunilor, iar duminică în special în jumătatea estică a țării.

Vorbim de averse ce vor cumula cantități de 20-30 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse peste 40-50 de litri pe metru pătrat. Iar din această seară de la ora 23:00 până mâine seară la ora 21:00, în zona Banatului, sudul Crișanei și Carpații Meridionali, se vor afla sub incidența unui Cod Galben pentru intensificări ale vântului, având în vedere rafalele de 55-65 de kilometri pe oră, iar pe creste, rafale ce pot depăși 70-80 de kilometri pe oră.

Și din punct de vedere termic contăm pe valori în extremitatea de sud până la 26-27 de grade, mâine temperaturi în creștere, 20-29 de grade, posibil chiar 30 de grade în extremitatea sudică a țării, iar sâmbătă avem un ecart apropiat 17-28 de grade, iar duminică 16-22 de grade”, a precizat directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție la Antena 3 CNN.