Gata cu declarația pe proprie răspundere. Anunțul surpriză al lui Nelu Tătaru

de: Ștefan R. Apostol
11 05. 2020

Toată lumea și-a pus problema a ceea ce se va întâmpla după data de 15 mai, moment când vom trece de la starea de urgență la starea de alertă. Autoritățile au încercat tot felul de explicații, ultimele venind din partea Ministrului Sănătății, chiar astăzi, într-o conferință de presă.

Gata cu declarația pe proprie răspundere

Ministrul Sănătății, Neu Tătaru, a declarat astăzi într-o conferință de presă că după data 15 mai nu vom mai avea nevoie de declarația pe proprie răspundere, în varianta scrisă, în ambele cazuri, și anume în deplasarea în interiorul dar și în afara localității. Această declarație vine după ce Președintele Iohannis și premierul Orban spuneau că vom avea nevoie de declarațiela deplasarea în afara localiții, cel puțin.

Anunțul surpriză al lui Nelu Tătaru

Faptul că românii vor scăpa de declarația pe propria răspundere în variantă scrisă după data de 15 mai, cel puțin pentru deplasarea în interiorul localității se știa deja, dar Ministrul Sănătății decalrat azi că s-ar putea să nu mai fie nevoie nici în afara localității și că cetățenii vor putea părăsi localitatea doar din motive bine întemeiate.

Gata cu declarația pe proprie răspundere. Anunțul surpriză al lui Nelu Tătaru

”În lipsa declarației pe proprie răspundere în variantă scrisă, motivele trebuie să fie dovedite, de exemplu prin prezentarea unui act de proprietate sau furnizarea unei adrese.”, a spus Tătăru.

Dacă ar fi să se ia în calcul cele declarate de Ministrul Sănătății, deplasarea persoanelor în afara localităților va fi permisă în următoarele situații:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum:
− îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
− îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
− asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
− deces al unui membru de familie.

Cât despre deplasarea cetățenilor în afara localităților, aceasta va fi permisă în anumite condiții pentru următoarele motive:

1. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
2. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
3. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
4. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.