Gata cu centralele termice de la 1 ianuarie 2024? Anunţul Comisiei Europene despre sistemele de încălzire admise

de: Manolică Anca
24 08. 2023

Comisia Europeană impune anumite condiții în ceea ce privește sistemele de încălzire a locuințelor începând de anul viitor. Află din rândurile de mai jos ce se schimbă de la 1 ianuarie 2024. Toți românii trebuie să fie la curent cu aceste informații.

Ce se întâmplă cu centralele termice de la 1 ianuarie 2024

Începând cu prima zi a anului următor, vor fi permise numai anumite sisteme de încălzire. Comisia Europeană a aprobat o nouă directivă care face referire la eficiența energetică și îi vizează pe toți rezidenții țărilor membre ale Uniunii Europene.

Reglementările impun o serie de măsuri care au ca obiectiv îmbunătățirea folosirii eficiente a energiei. Printre acestea se numără obligația de a izola termic apartamentele și casele, dar și de a moderniza sistemele de încălzire care sunt deja instalate.

Centralele de apartament, interzise și în România de la 1 ianuarie 2024

Reducere anuală a consumului cu 1,9%

De asemenea, normele prevăd și impunerea în sectorul public a unei responsabilități speciale, aceea de a se reduce anual consumul de energie cu 1,9%. Prin urmare, va fi necesar un proces de modernizare obligatoriu a sistemelor de încălzire din case și o izolare obligatorie a acestora.

Citește și: Cum arată o centrală termică fără capac. Cum funcționează mecanismul care îți încălzește casa VIDEO

Conform regulilor adoptate, statele membre sunt nevoite să garanteze că cel puțin 3% din întreaga suprafață a clădirilor deținute de autoritățile publice sunt supuse renovărilor anuale.

În Germania, guvernul a dezvoltat deja un proiect de lege care prevede obligativitatea ca toți și cetățenii să se conformeze noilor cerințe și să își modernizeze sistemele de încălzire. Reglementările se vor supune aprobării Bundestag-ului și Bundesrat-ului după perioada de vacanță de vară și ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Un aspect important este faptul că Guvernul federal a eliminat din proiect interdicția centralelor pe gaz și petrol. Conform GEG (Legea privind energia pentru clădiri), de anul viitor, sistemele de încălzire nou instalate vor trebui să fie alimentate cu 65% energie regenerabilă.

Citește și: Lovitură dură pentru toți românii din Germania care sunt proprietari de case. Amenzile sunt de zeci de mii de euro