Gara din România în care te simţi ca în Elveţia. Este considerată una dintre cele mai frumoase din ţară, e deosebită

de: Sabina Anastasia
04 04. 2024

Construcția declarată monument istoric este considerată una dintre cele mai frumoase din țară. A fost dată în folosință în 1869, fiind al doilea punct cu cel mai mare trafic feroviar, după Gara de Nord din București. Cum arată gara din România în care te simți ca în Elveția. Foto

Gara din România în care te simţi ca în Elveţia

Cartierul Burdujeni din municipiul Suceava a fost, în perioada 1892-1902, localitate de frontieră între România și Austro-Ungaria. La vremea respectivă, nu făcea parte din județul Suceava, ci din județul Botoșani și nu găzduia nicio gară. Astăzi este un cunoscut cartier al orașului Suceava.

Gara Burdujeni, construită și dată în funcțiune pe 15 decembrie 1869, potrivit unei tăblițe reprezentative afișate pe unul dintre pereții săi actuali, este considerată una dintre cele mai frumoase din țară. E deosebită prin aspectul său, care îți lasă impresia că te afli tocmai în Elveția.

Citește și: Gara din România în care te simţi ca în Austria. Regele Ferdinand, George Enescu şi Mihai Eminescu, uimiţi de frumuseţea clădirii

A fost construită după model cu influențe baroce

„Această gară a fost construită și dată în exploatare la 15 decembrie 1869, cu ocazia deschiderii liniei ferate Suceava-Roman, prima linie din Moldova (octombrie 1969)”, arată mesajul inscripționat pe una dintre tăblițele de pe pereții clădirii.

Gara de la Burjudeni are un aspect monumental cu influențe baroce, din dorința autorităților române ca această gară de frontieră să nu fie mai prejos decât gara Ițcani, gara corespondentă de pe teritoriul Austro-Ungariei la vremea respectivă. Arăta superb, după cum se poate observa și în imagini.

Modelul elvețian după care s-au inspirat experții

Construcția a urmărit modelul gării din Fribourg, oraș elvețian, într-o plastică arhitecturală ce amintește de eclectismul de școală franceză al vremii. Așa se explică stilul de construcție cu totul aparte, care nu poate să nu-ți nască admirație dacă treci prin zona Burdujeni din Suceava.

Fațada clădirii a fost realizată în întregime din cărămidă roșie lustruită, după cum se poate observa în fotografiile din galerie. Aceasta a fost furnizată de Fabrica de cărămizi Ciurea, din apropierea Iașului), care fusese construită în 1891 la inițiativa directorului general al Căilor Ferate Române, Gheorghe Duca.

Ce s-a întâmplat cu lucrările de renovare

În anul 2006, gara de la Burjudeni a fost renovată, potrivit unei alte tablițe afișate pe unul dintre pereții săi, în care este inscripționat următorul mesaj:

„C.N.C.F. CFR S.A. Sucursala R.C.F Iași Stația C.F. Suceava-Burdujeni, restaurată 17 noiembrie 2006”.

Citește și: Care este cea mai frumoasă gară din România. Era o perlă a regiunii, clădirea este o bijuterie, dar devine o ruină

Lucrările de renovare la Gara Burdujeni, declarată monument istoric, au fost începute încă din anul 2000, însă întrerupte în repetate rânduri din cauza lipsei de finanțare. Banii au fost asigurați, de cele mai multe ori, în etape de Ministerul Transporturilor.

Orașele în care poți călători de la Gara Burdujeni

În altă ordine de idei, gara din cartierul Burjudeni al orașului Suceava face legătura cu multe localități din țară. De aici, poți lua trenul spre: București, Iași, Bacău, Ploiești, Botoșani, Constanța, Cluj Napoca, Timișoara, Oradea, Deva, Arad, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Miercurea Ciuc și alte destinații.