Gabriela Firea, veste bună pentru pacienții români. În ce constă programul de modernizare al spitalelor din București. Primul este Spitalul Colentina
Gabriela Firea a făcut anunțul cu puțin timp în urmă! Un program de amploare este gata să înceapă pentru a elimina timpul pierdut inutil din cauza formalităților și a unui sistem vechi de funcționare al instituțiilor publice de sănătate. Proiectul digitalizării spitalelor vizează toate cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei.
Mesajul transmis de Primarul Capitalei pe pagina sa de Facebook
Numărul de cazuri de COVID-19 sunt în continuă creștere în țara noastră, motiv de îngrijorare pentru toată lumea. Din păcate, spitalele rămân fără paturi disponibile pentru pacienții infectați, iar timpul care se pierde așteptând poate fi fatal pentru persoanele în stare gravă.
În contextul acestei situații grele cu care spitalele din România se confruntă în această perioadă, dar și în trecut, Gabriela Firea a anunțat demararea unui proiect pentru digitalizarea serviciilor medicale, menite să contribuie la debirocratizare și să faciliteze accesul la informații în timp real, o reală nevoie în spitalele din țara noastră. Potrivit mesajului transmis de Gabriela Firea, primul spital în care se va implementa această digitalizare va fi Spitalul Colentina.
„Digitalizarea tuturor celor 19 spitale de care ne ocupam, printr-un sistem informatic integrat de e-sănătate. Primul spital digitalizat va fi Spitalul Clinic Colentina.
Digitalizarea prin sistemul informatic integrat de e-sănătate a celor 19 spitale administrate de Primaria Capitalei, prin ASSMB, va contribui la debirocratizare si va facilita accesul la informații în timp real cu privire la gradul de ocupare a spitalelor, consumul de materiale sanitare, medicamente, starea de sănătate a pacienților internați, în vederea aplicării protocoalelor terapeutice într-un timp cât mai scurt.
Beneficii: Calitatea serviciilor medicale din aceste spitale va fi imbunatatita, prin automatizarea/eficientizarea fluxurilor medicale, siguranța datelor pacienților, telemedicina / asistenta medicala la distanta / second opinion și interconectare„, a anunțat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
Starea de sănătate a pacienților, mult mai bine monitorizată
Potrivit Gabrielei Firea, acest program de modernizare al spitalelor va aduce beneficii majore pentru sănătatea pacienților și totodată le va facilita munca medicilor și va grăbi implementarea planurilor de tratament.
„De asemenea, digitalizarea va ajuta personalul medical să monitorizeze pacienții și să pună la dispoziție datele medicale la distanță, atât în interiorul spitalului, cât și în exterior, devenind un suport real în monitorizarea stării de sănătate a pacienților, dar și în implementarea și coordonarea planului de tratament.
Avand in vedere contextul epidemiologic de COVID – 19, digitalizarea este cu atât mai oportună cu cât va elimina pe cât posibil documentele în format letric din fluxul de spital pentru a diminua riscul de contaminare.
Costurile programului pilot vor fi stabilite în baza unui studiu de fezabilitate și a unei analize cost beneficiu„, a concluzionat primarul Capitalei.