Gabriela Firea, anunțul care ar putea schimba tot: „Sunt în totalitate contra susținerii examenelor naționale”
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și-a exprimat dezacordul cu privire la susținerea examenelor naționale, în contextul pandemiei.
Elevii ar putea să nu mai susțină examenele naționale?
Gabriela Firea a declarat pentru postul de televiziune Antena3 că nu este de acord cu decizia luată de Ministerul Educației, prin care elevii din clasele terminale să susțină examenele naționale. Edilul Capitalei consideră că elevilor le va fi afectată capacitatea de concentrare în contextul acestor vremuri de pandemie. Mai mult, Gabriela Firea a afirmat că a primit o serie de scrisori prin care asociațiile de elevi și profesori au solictat această amânare sau renunțare la examene.
”Sunt în totalitate contra susținerii examenelor naționale. Am primit o mulțime de scrisori de la elevi, părinți, care ne solicită nouă să oprim acest lucru, chiar dacă nu avem putere să facem ceva. Cred că diminuează foarte mult capacitatea și de concentrare și de echilibru mental pentru a da acel test.
Cred că propunerile făcute de asociațiile elevilor și profesorilor sunt foarte corecte. Cred că se găsea o soluție.
Consider că media ultimului an/ultimelor ani, e o soluție. Nu ne putem minții, un elev de nota 10 nu poate lua 4 în pandemie, un elev de nota 4 nu poate lua zece”, a spus Gabriela Firea, la Antena3.
Horațiu Moldovan, adevărul despre situația elevilor la examenele naționale
Horațiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit și el despre pericolul existent în contextul desfășurării examenelor naționale. Acesta sfaătuiește prudență extrem de mare, deoarece se poate crea o comunitate cu risc epidemiologic.
„E un fapt că a aduce copiii la examen înseamnă a creea o comunitate cu risc epidemiologic. Ca atare, anumite măsuri de prudență și în această situație devin obligatorii. Distanțarea socială, triajul epidemiologic, printre măsuri. Se va lua și temperatura.
A impune o barieră 37,3 creează o angoasă. Actul normativ nu l-am definitivat. Suntem doar în discuție. În principiu, un copil bolnav nu poate da examen. Noțiunea de om suferind e mai complexă decât măsurarea temperaturii.
Unitățile de învățământ trebuie să aibă posibilități medicale ca acești copii subfebrili să îi consulte cineva și să vadă dacă e bolnav.
Dacă e vorba de un copil bolnav nu ar trebui să dea examen. Avem în vedere orice abordare. O altă abordare e ca acești copii să dea examenul într-o altă sală, dacă starea sănătății lor le permite”, a declarat Horațiu Moldovan, potrivit antena3.ro.