Gabriela Firea, anunț important pentru milioane de părinți. Ce se întâmplă cu elevii depistați cu simptome COVID-19 la triajul din școli
Primarul Capitalei a anunțat în cursul serii de duminică despre situația elevilor care vor fi depistați cu simptome specifice noului coronavirus, în cadrul triajelor de la școală. Acesta și-a amintit de declarațiile DSP făcute în luna iulie, potrivit cărora această categorie de elevi ar trebui internată în spitale dedicate.
Ce se va întâmpla cu elevii care prezintă simptome de boală
Invitată în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzată pe Antena 3, Gabriela Firea a vorbit despre posibilitatea ca un elev să fie depistat la triajul de dimineață cu simptome specifice noului coronavirus, precum febră, roșu în gât, tuse.
În urmă cu două luni, DSP a explicat că în cazul unor astfel de situații, elevii vor fi internați în spitale pentru a fi monitorizați și testați. Gabriela Firea vine, însă, cu o altă propunere, mult mai eficientă și mai ușor de acceptat pentru copii și părinți: cabinetele de medicină școlară.
„Am observat cu stupefacție în luna iulie, și știam că zilele vor trece rapid, că DSP București a propus un scenariu realmente de neacceptat, pentru că a fost descris de DSP în emisiuni televizate, și anume: la întrebarea presei ce se va întâmpla cu un elev dacă la triajul de la începutul zilei se constată că are febră, tuse, durere în gât și așa mai departe.
Și reprezentanții DSP au spus că îl internează. După care au ieșit și au spus că este o tragedie, pentru că nu există multe locuri în spitale. În primul rând că sunt locuri în spitale, dar trebuie să știi să le organizezi.
Nu se întâmplă așa nicăieri în lume. Dacă un copil are febră și tușește sau anumite simptome care pot fi la un moment dat caracteristice COVID-19 nu este internat și atunci se realizează imediat testarea”, a dezvăluit edilul Capitalei.
Părinții vor fi chemați la școală
Potrivit Primarului General al Capitalei, vor fi 400 de cabinete medicale special dedicate elevilor care întâmpină stări gripale sau specifice bolii. În acest mod, copiii vor putea fi monitorizați rapid și fără stres.
În cazul în care un elev este identificat cu stări febrile sau alte simptome menționate mai sus, unul dintre părinți este chemat și invitat la cel mai aproape astfel de cabinet pentru testarea și monitorizarea rapidă a copilului.
“De aceea noi am propus un program alternativ prin care, la triajul de dimineață, care este asigurat în toate școlile din București de către cabinetele de medicină școlară, care sunt organizate de către Primăria Capitalei.
Avem 400 de astfel de cabinete, nu existau acum patru ani, dacă sunt astfel de situații – și probabil vor fi, pentru că vine sezonul rece – copilul nu este internat deloc, nu este stresat, nu este speriat.
Sunt anunțați părinții, unul dintre el este invitat la cel mai apropiat laborator prin grija Primăriei Capitalei, astfel încât să poată să fie testat și în câteva ore să afle dacă este o viroză, gripă sezonieră sau infectare cu SARS-COV-2. Deci imediat, nu în trei zile, fără să stresăm copilul, fără să panicăm întreaga clasă”, a concluzionat Gabriela Firea.