Furtuni și vijelii după caniculă. Cod galben de fenomene meteo severe în mai multe județe din țară, zonele vizate

de: Ionuț Vieru
15 07. 2024

Meteorologii ANM au prelungit codul roșu de caniculă până pe data de 17 iulie, însă după aproape două săptămâni cu temperaturi de 40 de grade Celsius, specialiștii anunță furtuni și vijelii.

Alertă ANM! Cod Galben de vijelii

În cursul zilei de astăzi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Galben de averse și vijelii, valabil în trei județe din Transilvania.

Zonele vizate sunt:

  • zona de munte a Județului Cluj – localitățile: Poieni, Gilău, Iara, Săvădisla, Moldoveneşti, Căpuşu Mare, Călăţele, Negreni, Măguri-Răcătău, Băişoara, Mănăstireni, Petreştii de Jos, Mărgău, Sâncraiu, Săcuieu, Mărişel, Ciucea, Rişca, Beliş şi Valea Ierii;
  • Județul Alba – localitățile: Câmpeni, Abrud, Bistra, Şugag, Roşia Montană, Lupşa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărişoara, Gârda de Sus, Arieşeni, Vadu Moţilor, Poşaga, Ciuruleasa, Poiana Vadului şi în zona montană, la peste 1.800 de metri altitudine;
  • Județul Sibiu – localitatea Săliște.

Conform prognozei, se vor semnala averse torenţiale (cu acumulări de apă de 15 – 25 l/mp), descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni, până la ora 15:00.

Avertizarea de Cod Galben este de tipul „nowcasting”, ceea ce înseamnă că este valabilă pentru o perioadă de maxim șase ore, precizează Administrația Națională de Meteorologie.

Vremea 15 iulie – 12 august 2024

ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit meteorologilor, urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Temperaturile ajung chiar și la 45 de grade Celsius în unele zone.

  • 15 iulie – 22 iulie

În această perioadă, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-vestice.

  • 22 iulie – 29 iulie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în partea de sud. Cantitățile de precipitații sunt cele apropiate pentru această perioadă.

  • 29 iulie – 5 august

La fel ca și în celelalte săptămâni, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantitățile de precipitații sunt cele normale.

  • 5 august – 12 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, mai ales în regiunea de sud a țării. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă.