Furtuni puternice în România. ANM a emis trei alerte meteo de vijelii, grindină și descărcări electrice. Harta zonelor vizate

de: Daoud Andra
27 08. 2024

După valul de caniculă din ultima perioadă, vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță furtuni și vijelii începând de marți dimineața. Care sunt zonele vizate de instabilitate atmosferică accentuată și ce se întâmplă cu vremea zilele următoare.

Se strică vremea în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de vijelii, grindină și descărcări electrice, valabile din 27 august, ora 10, până în 28 august, ora 3. În Transilvania, în zonele montane, în cea mai mare parte a Moldovei și în nordul Munteniei vremea va fi instabilă. Vor apărea furtuni, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, iar aversele vor avea caracter torențial.

Vântul va atinge la rafală și 50-60 km/h, iar catitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp și, izolat, peste 30-40 l/mp. Pe alocuri, vor fi vijelii și grindină. În paralel, ANM a emis un cod galben de caniculă, pentru mai multe județe. În centrul țării și în Moldova vor fi temperaturi de 34-35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. Potrivit meteorologilor, instabilitatea atmosferică se va accentua în regiunile estice și sud-estice.

Zonele vizate de codul galben de instabilitate

Cum va fi vremea toamna aceasta

După valul de caniculă din luna august, temperaturile mai scad puțin pe final de lună. Începutul lunii septembrie vine cu vreme caldă și valori termice mai mari decât cele normale pentru aceastî perioadă. Șefa ANM spune că vom avea parte de o toamnă blândă și caldă, iar vremea specifică acestui anotimp se va instala mai târziu.

”Și debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci”, a explicat Elena Mateescu, șefa ANM.