Furtuna Noa loveşte Europa. Aduce vânt puternic şi ploi torenţiale, ce se întâmplă în România

de: Stan Nicu
12 04. 2023

Abia ce am scăpat de vortexul polar că un alt fenomen meteo nedorit ne dă târcoale. Este vorba despre furtuna Noa care loveşte Europa. Fenomenul meteo aduce cu sine vânt puternic şi ploi torenţiale, astfel că meteorologii anunță ce se întâmplă în România.

Furtuna Noa a lovit Europa. Este vânt puternic şi ploi torenţiale

Bătrânul Continent are de-a face cu fenomene meteo din ce în ce mai dure. Dacă săptămânile trecute furtuna Mathis a făcut ravagii în mai multe zone din Europa, iată că, acum, furtuna Noa amenință o mare parte din țările vecine.

Furtună Noa a lovit deja Europa, în urmă cu puțin timp. Astfel, există zone unde rafalele de vânt depășesc 100 de kilometri la oră. La scurt timp de la apariția acestui fenomen mai multe țări din Europa au emis avertizări meteo Cod portocaliu de vânt și vreme rea.

În plus, furtuna Noa este în desfășurare chiar astăzi, în vestul și centrul Europei. Astfel, meteorologii se așteaptă ca fenomenele meteo anunțate să se desfăloare până vineri, 14 aprilie.

Avertizările emise de meteorologi din cauza furtunei Noa:

– Cod portocaliu de vânt în Irlanda, Franța, Germania, Olanda, unde rafale de cânt înregistrează peste 100 – 120 km/h;

– Cod portocaliu de furtuni în Italia, Olanda;

– Cod galben de vânt în Marea Britanie, Spania, Elveția;

– Cod portocaliu de vânt în Irlanda, Franța, Germania, Olanda – rafale de peste 100 – 120 km/h;

– Cod portocaliu de furtuni în Italia, Olanda;

– Cod galben de vânt în Marea Britanie, Spania, Elveția.

Ploi abundente în Irlanda

De asemenea, furtuna Noa a adus și ploi abundente și vânt în Irlanda, chiar în această dimineață. Acest fenomen a adus și căderi masive de zăpadă Localnicii nu au scăpat nici de zăpada, care a fost semnalată în zonele mai înalte.

Noa nu îi ocolește nici pe francezi

Nici Franța nu sapă de furtuna Noa. Și pe teritoriul Franței experții meteorologi se așteaptă la o înrăutățire a condițiilor vremii în această după-amiază.

Spre exemplu, în apropierea Canalului Mânecii se vor înregistra rafale de vânt puternice de până la 120 de kilometri pe oră pe coastă, astfel că 3 departamente franceze sunt în alertă Cod portocaliu.

Noa lovește puternic și Marea Britanie

La rândul lor, britanicii sunt avertizați de departamentele meteo să se pregătească pentru rafale de vânt puternice și ploi abundente, pentru că furtuna Noa va afecta în următoarele ore și Regatul Unit.

Astfel, Met Office a emis o avertizare Cod galben de vreme extremă cu vânt puternic care poate provoca pagube substanțiale.

Ce se întâmplă în România

Până acum meteorologii ANM nu au făcut referiri la furtuna Noa, cum că s-ar îndrepta spre România. În schimb, astăzi la orele 15:00 expiră codul galben de vreme rea, ploi abundente și vânt puternic, ce viza Dobrogea și sud-estul Munteniei.