Furtuna arctică e în România. Zonele în care ninsorile şi gerul fac ravagii. IGSU, recomandări pentru români: „Evitați să porniți la drum”
Informația momentului de la meteorologi. Furtuna arctică e în România. 23 de județe din țara noastră urmează să intre sub COD GALBEN de ninsori și intensificări ale vântului, fenomene ce vor contura cadrul perfect pentru manifestarea viscolelor. Anunțul făcut de directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
Furtuna arctică e în România
Se schimbă vremea în România. Specialiștii ANM au emis două avertizări meteo de COD GALBEN pentru mai multe regiuni din țara noastră. Prima alertă intră în vigoare în noaptea de miercuri spre joi, 5 ianuarie, la ora 02.00, și este valabilă până joi, 5 ianuarie, la ora 14.00.
Temporar, vântul se va intensifica în nordul Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei, unde viteza sa va atinge până la 60 de kilometri pe oră. Rafale de vânt mai puternice vor fi înregistrate în Carpații Orientali și, local, în Munții Apuseni. Aici, vântul va sufla cu până la 80 de kilometri pe oră.
În regiunile montane, va viscoli. La mari înălțimi, rafalele de vânt vor depăși 120 de kilometri pe oră, potrivit specialiștilor de la ANM. Vizibilitatea se va reduce drastic în regiunile cu pricina, au anunțat meteorologii, încurajând turiștii să fie atenți și precauți în această perioadă.
COD GALBEN de vânt și viscol
Al doilea COD GALBEN de vânt intensificat și viscol va intra în vigoare joi, 5 ianuarie, începând la ora 14.00. Alerta meteo va expira vineri, 6 ianuarie, la ora 12.00. În intervalul menționat, rafalele de vânt vor înregistra, în zonele de munte, viteze de până la 90 de kilometri pe oră. La altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va depăși 120 de kilometri pe oră.
Temporar, în regiunile vizate de avertizarea meteo, ce pot fi consultate în imaginea de mai jos, va ninge viscolit.
Vântul va sufla cu până la 70 de kilometri pe oră, local, și în Transilvania.
Se răcește vremea la final de săptămână
În altă ordine de idei, directorul ANM, Elena Mateescu, a informat că, la finalul săptămânii curente, temperaturile vor scădea semnificativ. Începând de vineri, 6 ianuarie, în regiunile din nordul, centrul și nord-estul țării, se va consemna o răcire a vremii. Valorile termice maxime nu vor depăși, potrivit directorului ANM, 3-4 grade Celsius.
Între timp, finalul săptămânii aduce vești bune pentru locuitorii din Capitală. Vremea se va menține călduroasă, în weekend. Temporar, rafalele de vânt ar putea să se intensifice. Totuși, viteza vântului nu va depăși 45 de kilometri pe oră, potrivit informațiilor actualizate de către specialiștii de la ANM.
În orele de dimineață, în Capitală, se vor raporta în jur de 6 grade Celsius. Valorile termice pe timpul zilei vor fi peste specificul perioadei, potrivit meteorologilor.
Recomandări făcute de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
„Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică 𝗖𝗢𝗗 𝗚𝗔𝗟𝗕𝗘𝗡, valabilă în intervalul 05 ianuarie ora 02.00 – 05 ianuarie ora 14.00.
Fenomenele vizate sunt:
În Carpații Orientali și local în Munții Apuseni vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăși 100…120 km/h. În grupele nordice ale Carpaților Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.
Vântul se va intensifica temporar și în nordul Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei unde se vor înregistra viteze de 55…60 km/h.”
RECOMANDĂRI
- Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
- Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
- Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
- Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
- Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.