Funcția cuptorului electric pe care trebuie să o activezi când gătești. Vei reduce enorm consumul de energie electrică

Funcția cuptorului electric pe care trebuie să o activezi când gătești. Vei reduce enorm consumul de energie electrică
Vezi aici cât consumă un cuptor electric în mod real

Funcția cuptorului electric pe care trebuie să o activezi când gătești! Cuptoarele electrice reprezintă aproximativ 8,3% din energia electrică consumată de aparatele electrice din casă. Multe dintre cuptoare sunt  eficiente energetic. Altele sunt mai ecologice și ajută la economisirea energie prin gătitul în cuptor. Dar, este important să știm cât consumă un cuptor electric, dar și care este funcția cuptorului electric pe care trebuie să o activezi când gătești. Acest aspect a fost testat și se spune că vei reduce enorm consumul de energie electrică, dacă o activezi.

Cât consumă un cuptor electric în mod real

De la coacerea pâinii la fierberea apei, cuptorul electric poate face multe lucruri. Dar cât vă costă? Aceasta este una dintre cele mai complicate întrebări la care trebuie să răspundeți. Mai ales atunci când vine vorba de analiza consumului de energie al gospodăriei.

Un aspect pe care de obicei îl neglijăm atunci când gătim este legat de puterea cuptoarelor și de cantitatea de energie electrică pe care o consumă. Un cuptor normal utilizează de obicei între 900 și 3.500 de wați (W), deși acest lucru depinde în mod semnificativ de funcțiile pe care le folosim pentru a găti și de tipul de cuptor.

De exemplu, un cuptor electric de uz casnic are o putere medie de 1500 de wați (W) în condiții normale de utilizare. Prin urmare, dacă folosiți cuptorul timp de 1 oră pentru a coace o prăjitură, veți consuma 1500 de wați pe oră, adică 1,5 kW/h.

Haideți să aruncăm o privire în profunzime și să descoperim câteva sfaturi practice despre cum să economisim energie atunci când folosim cuptorul.

10 sfaturi pentru a economisi energie. Funcția cuptorului electric pe care trebuie să o activezi când gătești

1. Gătiți mai multe feluri de mâncare în același timp

Fără a-l satura, o modalitate bună de a economisi energie atunci când vă folosiți cuptorul este să gătiți mai multe feluri de mâncare în același timp.

Majoritatea cuptoarelor de casă au suficient spațiu pentru a găti mai multe feluri de mâncare simultan. În acest fel, obțineți două la preț de unul în bucătăria dvs. economisind bani, energie și timp.

Ca săa veți un consum redus de curent electric, dacă există această funcție, activați-o. Este vorba de funcția VENTLATOR, aceasta fiind funcția cuptorului electric pe care trebuie să o activezi când gătești

2. Nu deschideți ușa în timp ce gătiți

Este adevărat că de multe ori s-ar putea să trebuiască să deschideți ușa pentru a verifica dacă felul de mâncare iese așa cum ați planificat.

Cu toate acestea, reducând numărul de ori de câte ori deschideți ușa cuptorului atunci când gătiți, puteți evita o pierdere de căldură, obținând o utilizare mai eficientă și mai durabilă.

3. Exploatați căldura reziduală

După ce ați terminat de folosit cuptorul, acesta va reține încă multă căldură pe care o puteți folosi în continuare pentru a încălzi alte alimente.

În loc să folosiți cuptorul cu microunde, folosiți căldura reziduală din cuptor pentru a încălzi alte feluri de mâncare și pentru a economisi energie.

4. Opriți cuptorul cu 5 minute înainte de

O altă modalitate de a valorifica căldura reziduală este să opriți cuptorul cu 5 minute înainte de a termina de gătit felul de mâncare.

Căldura reziduală va fi suficientă pentru a termina felul de mâncare fără a-i afecta calitatea și ați putea economisi, folosind acest truc simplu, destui bani pe lună.

5. Gătește alimentele în bucăți mai mici

Aceeași cantitate dintr-un aliment, gătită în porții mai mici, necesită un timp de gătire mai scurt. O modalitate foarte simplă de a economisi timp și bani atunci când folosiți cuptorul, cu aceleași rezultate rafinate.

În plus, acest lucru face mult mai ușor de servit mesele dacă ați pregătit deja dimensiunile porțiilor.

6. Păstrați-vă cuptorul bine întreținut

Curățarea și întreținerea cuptorului tău sunt alți doi factori care sporesc foarte mult economiile de energie. În timp, este posibil ca ușa să nu se închidă corect sau fie termostatul, fie ventilatorul să cedeze.

În plus, cantități semnificative de murdărie acumulată pot face ca încălzirea rezistenței  să nu fie distribuită omogen în interiorul cuptorului.

Atunci când aveți grijă la curățare și efectuați mici verificări ale celor mai importante puncte ale cuptorului, puteți prelungi durata de viață utilă a acestuia și contribuiți la un consum mai mic de energie.

7. Utilizați recipiente adecvate pentru coacere

Alegerea recipientului este esențială pentru a profita la maximum de fiecare kW/h consumat de cuptorul dumneavoastră. De exemplu, recipientele din ceramică sau sticlă păstrează foarte bine temperatura.

Vă pot ajuta să evitați să încălziți prea mult cuptorul. Un alt exemplu sunt recipientele metalice indicate pentru coacere. Acestea se încălzesc rapid și sunt perfecte pentru mâncărurile care necesită temperatură în perioade scurte de timp.

8. Pregătește legumele

Fierberea legumelor înainte de a le coace este o modalitate foarte interesantă de a economisi energie. Acest lucru reduce timpul de coacere, economisind astfel energie, iar rezultatele sunt uimitoare.

9. Alegeți cuptoare cu un rating energetic ridicat

Deși este adevărat că acestea necesită o investiție inițială mai mare, cuptoarele cu rating A sau B asigură economii de energie și oferă performanțe maxime pe termen lung.

10. Luați-vă un angajament față de energia verde

Acum este posibil să reduceți impactul asupra mediului al energiei pe care o consumați și, în același timp, să economisiți cu ajutorul tarifelor forfetare pentru electricitate și/sau gaz care utilizează exclusiv surse de energie ecologică.

Când este cel mai ieftin să vă folosiți cuptorul?

Cele mai ieftine ore pentru a vă utiliza cuptorul electric sunt orele de vârf, de la ora 12 la 8 dimineața. Aceste ore sunt cele mai potrivite dacă aveți un tarif care discriminează între intervale orare pe piața liberă sau pe piața reglementată.

Cu toate acestea, puteți economisi și mai mult dacă vă folosiți cuptorul. În funcție de tariful de energie electrică pe care îl contractezi, îți poți adapta obiceiurile în funcție de nevoile sau stilul de viață.

De asemenea, există și tarife fixe de energie electrică în cadrul cărora plătești același lucru în fiecare lună, indiferent de consumul tău. Aceasta este opțiunea ideală. Mai ales, dacă nu doriți să vă faceți griji cu privire la ora la care este cel mai ieftin să vă folosiți cuptorul.