Fructul pe care îl recomandă Mihaela Bilic la sfârșit de toamnă: „Are multe beneficii”
Nu este prima dată când Mihaela Bilic recunoaște că nu consumă fructe, din cauză că induc senzația de foame și conduc astfel la îngrășare. Medicul nutriționist a dezvăluit de această dată însă, un fruct pe care îl recomandă tuturor românilor la sfârșit de toamnă. Oferă senzația de sațietate și, în plus, e de sezon.
Unde se cultiva și ce simboliza gutuia în antichitate
Nimănui nu-i este străin cântecul de sezon „Galbenă gutuie”. Se vorbește în el despre un fruct folosit încă din timpuri străvechi. Inițial, a fost cultivat în diferite părți ale Asiei și Mediteranei. Cultivarea sa a avut loc încă din Grecia antică și Roma, unde servea drept simbol al iubirii și fertilității.
Deși nu foarte mulți români cultivă gutuie astăzi, ele sunt cele mai apropiate fructe-rude ale merelor și perelor, potrivit specialiștilor. Au fost folosite în medicina populară zeci de ani, însă cercetările în acest sens se află încă în stadii incipiente. Poate fi consumat, în schimb, cu încredere.
Citește și: Cum faci sirop de gutui, ca la bunica la țară. Ce beneficii are pentru sănătatea ta
De ce preferă Mihaela Bilic gutuia, în sezonul de toamnă
Mihela Bilic nu este o fană a fructelor, pentru că fac poftă de mâncare și îngrașă. Totul ține de cantitatea consumată. Medicul nutriționist a mărturisit că singurul fruct pe care îl poate consuma fără să își facă griji privind masa corporală este gutuia.
Gutuia nu poate fi mâncată nici repede, nici în cantități mari. Medicul nutriționist recomandă tuturor românilor să o consume cu încredere, fără griji privind silueta.
Ce beneficii prezintă gutuia și de ce se înnegrește
„Pe lângă lecția moderației și a mestecatului îndelungat, gutuia are multe beneficii: vitamina C cât să pună în umbră toate citricele, cu kiwi la un loc!”, a spus Mihaela Bilic, explicând că vitamina C se oxidează la contact cu aerul, fiind și motivul pentru care gutuia se înnegrește.
Pe lângă vitamina C, gutuia prezintă și alte beneficii pentru organism, cum ar fi fibrele solubile, numite și pectine. Acestea se umflă și se transformă, în contact cu apa, în gel. Este motivul pentru care fructul este utilizat și ca agent de gelifiere. Mai mult, gutuia ține și de foame, oferind senzația de sațietate.
Citește și: Gutuile, remediu natural pentru multe afecțiuni. Cine nu are voie să le consume
„E prietena siluetei și a celor cu diabet”
„Gutuia are puțină fructoză, puține calorii și indice glicemic mic, adică e prietena siluetei și a celor cu diabet. Noi mâncăm gutuia ca atare, însă în alte țări nu se consumă crudă, proaspătă, ci doar gătită, făcută dulceață, gem, peltea”, a precizat Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist a recomandat consumul de gutuie sub formă de desert dietetic de sezon. A făcut și o recomandare gospodinelor cărora le place să mănânce, anume consumul de gem de gutui împreună cu bucățele de telemea sărată – un deliciu!