Fructele și legumele cu cea mai mare concentrație de pesticide. Lista celor mai periculoase FOTO

de: Ionuț Vieru
15 04. 2022

Anumite fructe și legume conțin o concentrație mare de pesticide, lucru care poate fi dăunător organismului uman. În fruntea listei se află căpșunile și spanacul, având cele mai mari niveluri de pesticide.

Produsele cu cele mai mari niveluri de pesticide

În afară de căpșuni și spanac, alte alimente care au o concentrație mare de pesticide sunt: varza, nectarinele, merele, strugurii și ardeiul iute. De asemenea, cireșele s-au clasat pe locul opt în lista celor mai contaminate 12 alimente, alături de piersici, pere, țelină și roșii.

Cu toate acestea, experții recomandă, în continuare, consumul acestor alimente. Ele sunt pline de vitamine, fibre, minerale și antioxidanți, necesari pentru lupta împotriva bolilor cronice.

„Dacă lucrurile pe care îți place să le mănânci sunt pe lista „Dirty Dozen”, vă recomandăm să cumpărați versiuni organice când puteți. Mai multe studii evaluate de colegi și studii clinice au analizat ce se întâmplă atunci când oamenii trec la o dietă complet organică. Concentrațiile și măsurătorile pesticidelor scad foarte rapid”, a spus Alexis Temkin, toxicolog la EWG cu experiență în substanțe chimice toxice și pesticide.

Experții au testat 46 de alimente, iar avocado a avut cele mai scăzute niveluri de pesticide, urmat de porumb dulce, ananas, papaya și ceapă. Consumatorii mai pot consulta și „Clean Fifteen” al EWG. Este vorba despre o listă de produse cu cea  mai mică cantitate de pesticide.

Din acea listă, circa 70% din fructele și legumele testate nu aveau reziduuri detectabile de pesticide, iar sub 5% aveau reziduuri de două sau mai multe pesticide, potrivit raportului.

Cât de mult pot afecta pesticidele organismul uman

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, pericolele pentru sănătate ale pesticidelor depind de tip. Pesticidele au un efect negativ asupra organismului uman. Unele pot afecta sistemul nervos, pot irita ochii și pielea, iar altele pot interfera cu sistemele hormonale ale corpului și pot provoca cancer.

De exemplu, pesticidul DCPA, clasificat de EPA ca fiind un posibil cancerigen uman, a fost interzis în anul 2009 de Uniunea Europeană, însă a fost detectat frecvent pe verdeață, muștar și varză, se arată într-un raport EWG.

Un alt pesticid periculos, clorpirifos, a fost folosit deseori pe nuci, pe pomi fructiferi și pe culturi de rând, precum conopida sau broccoli. A fost interzis anul acesta, în februarie, după un efort de 15 ani de către grupările de mediu.

Mai mult de atât, bebelușii sunt deosebit de vulnerabili la pesticide. Experții spun că, din cauza substanțele chimice, cei mici pot avea probleme grave la nivelul creierului.