Cele mai mari frici ale românilor din Marea Britanie după Brexit

de: Andreea Cuzub
20 09. 2018

Românii sunt al doilea cel mai numeros grup de imigranți din Marea Britanie, deoarece au depășit recent numărul irlandezilor și indienilor. Cu toate acestea, ei sunt și printre cei mai vulnerabili după Brexit, potrivit The Guardian.

Mulți dintre aceștia au locuri de muncă care sprijină societatea engleză, precum lucrători în supermarketuri, îngrijitori în căminele de bătrâni sau lucrători în hoteluri, dar există temeri că izolarea economică și socială a muncitorilor necalificați este un minus pentru cei care doresc să rămână în țară după Brexit.

Florina Tudose lucrează la Centrul de Resurse pentru Europa de Est și spune că majoritatea cetățenilor Uniunii Europene nu sunt bine informați cu privire la Brexit, iar românii nu fac excepție. Aceasta consideră că bariera lingvistică și faptul că majoritatea cetățenilor români nu urmăresc deloc presa, îi face vulnerabili.

Ea mai spune că cercetările lor au observat că mulți dintre români cred că procesul de tranziție va fi unul automat și că dacă își plătesc taxele, totul va fi bine.

Florina Tudose a vorbit cu mai mulți români din Londra pentru a demonstra această ipoteză. De exemplu, o femeie de 40 de ani, care lucrează într-o măcelărie românească, spune că nu își face griji în legătură cu Brexitul.

„Am trăit în Italia timp de 17 ani, nu știam dacă era ilegal, nimănui nu i-a păsat, nimeni nu m-a oprit, de ce ar trebui să fie diferit aici”, a declarat ea.

Alții cred că sunt înregistrați și că atâta timp cât plătesc taxe, procesul va fi unul automat, fapt care arată lipsa de informare și că aceștia nu știu că ar putea fi chiar deportați, dacă nu se înregistrează.

Un alt român stabilit în Marea Britanie care lucrează la un restaurant din Dollis Hill se întreabă „Ce va face Anglia fără noi?”. Bărbatul consideră că românii sunt o resursă vitală pentru englezi, care sunt neproductivi. „Își iau libere mai ales în weekend când sunt chemați românii să le țină locul”, a spus Dragoș.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu românii care doresc să rămână în Marea Britanie, dar pentru moment, tabloul este unul destul de sumbru, dacă iei în calcul dezinformarea acestora.