Fostul șef CIA dezvăluie cine va câștiga războiul din Ucraina. Informații secrete dezvăluite la un an de la invazia rusă

de: Rosu Ioana
16 02. 2023

Conflictul din Ucraina pare să nu mai aibă o direcție clară în ceea ce privește luminița de la capătul tunelului. Având în vedere situația de pe front, specialiștii cataloghează acest război ca fiind unul de uzură, în care nu se întrevede câștigarea vreuneia dintre tabere. Cu toate acestea, fostul director CIA, generalul David Petraeus avertizează că, în acest an, războiul va căpăta o nouă dmensiune, mai ales că ambele armate vor lansa ofensive puternice. Cine va câștiga, din punctul aău e vedere.
Fostul șef CIA dă verdictul în privința modului în care se va termina războiul

Războiul din Ucraina a schimbat harta economică și militară a lumii, creând noi tensiuni între cele mai puternice state. În timp ce Rusia pregătește noi ofensive pe front, Ucraina face apel către întreaga lume cu privire la furnizarea ajutorului militar de care are atâta nevoie. Între timp, militarii armatei ucrainene primesc instruiri de la cei mai buni, ceea ce înseamnă că Ucraina beneficiază de o apărare la nivel înalt.

David Petraeus este expert în arta războiului, el studiind-o timp de zeci de ani, punând în practică metodele deprinse. El a fost comandantul SUA și al coaliției în războaiele din Afganistan și Irak, iar ulterior a preluat funcția de director al CIA. Doctoratul l-a obținut în urma lucrării despre războiul din Vietnam și lecțiile pe care armata americană le-a învățat la acea vreme.

La aproape un an de la invazia rusă, fostul șef CIA a analizat cu atenție cum s-au desfășurat lucrurile, astfel încât, poate să ofere și previziuni legate de un posibil final al războiului. Mai mult, din perspectiva a lucrurile desfășurate pe front, Petraeus a dezvăluit inclusiv cine va câștiga acest conflict armat, din perspectiva sa.

Ce soldați sunt mai bine antrenați în război

La întrebarea privind tabăra câștigătoare a războiului, Petraeus a oferit mai multe argumente pentru care mizează pe victoria Ucrainei. În primul rând, armata lui Zelenski este mai bine antrenată și organizată, iar își mai multe arme grele care să le susțină performanțele strategice.

Întrebat cine va câștiga, din punctul său de vedere, fostul șef CIA susține cu tărie că nu Rusia, el mizând pe armata Ucrainei.

 „Nu Rusia. Rusia, până la urmă, a pierdut bătăliile de la Kiev, Sumî, Cernihiv și Harkov; nu a reușit să cucerească restul coastei de sud a Ucrainei. A pierdut tot ceea ce a câștigat în Harkov și a trebuit să își retragă singurele forțe la vest de râul Nipru în provincia Herson pentru că ucrainenii au făcut imposibilă trecerea acelor forțe pe podurile vitale, au distrus cartierul general și punctele de logisitică ce sprijineau acele forțe și le-a izolat de restul trupelor rusești la est de râu.”, a transmis acesta.

Generalul Petraeus a adăugat că, în această perioadă, ambele tabere își adună forțele pentru noi ofensive decisive.

„Situația a intrat, în esență, în impas la momentul actual, cu toate că Rusia lansează atacuri costisitoare în mai multe zone, iar ambele tabere își adună forțele pentru operațiuni ofensive așteptate pe final de iarnă (pentru ruși) și în primăvară/vară (pentru ucraineni).

Tabăra care generează cele mai capabile, bine antrenate și bine echipate forțe până atunci vor avea cele mai mari câștiguri”, a explicat Petraeus. „Iar eu mizez pe Ucraina în acest sens.”, a concluzionat David Petraeus.