Fostul ministru din România care a ajuns milionar în euro din investiții. E un personaj controversat

de: Ștefan R. Apostol
31 01. 2022

De-a lungul anillor, în celebra „Sillicon Valey”, au apărut diferite business-uri. Unele dintre ele au ajuns afaceri de milioane de dolari, altele au fost „înghițite” de multinaționale, pierzându-și identitatea. Printre aceste start-up-uri a apărut și compania Zipline, o companie care și-a început activitatea în Africa. Rapid, noua companie a obținut finanțări de 250 de milioane de dolari. Această ultimă rundă a ridicat evaluarea companiei la 2,75 miliarde de dolari și va alimenta extinderea în continuare a rețelelor sale logistice în Africa și în Statele Unite. Printre angajații și acționarii companiei s-a numărat și fostul ministru USR de la Transporturi Cătălin Drulă. Acesta a făcut o mică avere după vânzarea acțiunilor pe care le deținea la start-up-ul Zipline.

Zipline, start-up cu drone în Africa

Spre deosebire de multe companii care au avut de suferit în timpul pandemiei, pentru Zipline a existat o oportunitate evidentă de a-și accelera și mai mult operațiunile.

Nu numai prin livrarea de echipamente de protecție personală, ci și de vaccinuri COVID-19. Compania a declarat că intenționează să livreze 2,4 milioane de doze de vaccin COVID-19 până la sfârșitul anului.

Zipline și-a făcut un renume mai întâi în Rwanda și apoi în Ghana. Aici a livrat sânge, vaccinuri, medicamente vitale și alte bunuri esențiale cu ajutorul unor drone electrice autonome.

Compania, lansată în 2014,  proiectează și produce dronele fără pilot, software-ul logistic și sistemul de lansare și aterizare aferent. Directorul executiv al Zipline, Keller Rinaudo, a declarat pentru TechCrunch că acest lucru a fost mai mult din necesitate decât din concepție.

Rianudo a mai menționat că, atunci când compania a început să dezvolte tehnologia dronelor sale, și-a dat seama rapid că ceea ce exista în piață, componentele din comerț, nu erau fiabile sau nu se integrau bine.

„De-a lungul timpului, Zipline a trebuit practic să smulgă fiecare lucru din sistem, fie că era vorba de computerul de zbor [. . . .] sau de pachetul de baterii, sau de aeronava în sine. Și a trebuit să construim fiecare dintre aceste lucruri complet de la zero.”, declara Keller Rinaudo, a declarat pentru TechCrunch.

Fostul ministru USR Cătălin Drulă a făcut o mică avere

Având în vedere că Zipline era un start-up cu investiții publice, fostul ministru Cătălin Drulă lua decizia să cumpere un număr de acțiuni, pe baza rezultatelor financiare ale companiei. De altfel, fostul ministru a și lucrat pentru compania cu sediul în Sillicon Valey.

În declarația sa de avere, apare ulterior  faptul că vicepreședintele USR și-ar fi vândut acțiunile deținute la compania americană Zipline. În aprilie 2021, prin intermediul platformei Equity Zen, o platformă digitală de vânzare de acțiuni, își vinde portofoliul Zipline.

Nu se știe clar numărul de acțiuni, dar cert este că pentru acestea Cătălin Drulă a încasat 525.000 de euro. Sumele apar în declarația de avere depusă de Cătălin Drulă. Despre acest demers financiar, fostul ministru USR declara:

„După cum am făcut public în ultimii 5 ani, înainte să mă implic în activitatea politică am lucrat pentru un startup din Silicon Valley care produce drone. Acțiunile sunt prezentate în declarațiile de avere din ultimii cinci ani.

Compania a devenit între timp unicorn, adică a ajuns la o evaluare de peste un miliard de dolari. Am vândut o parte din acțiuni, 20% din cât aveam, anul trecut. Am vândut pe o platformă specializată numită Equity Zen la prețul de 30,99 de dolari pe acțiune”,declara Cătălin Drulă.

Cât despre compania american, aceasta lucrează, încă din noiembrie 2021, cu Administrația Federală a Aviației din Statele Unite ale Americii.

Inteția era de a trece de la operarea în baza unei derogări de urgență la o certificare completă de operare comercială. Certificarea nu poate fi dată decât de autoritățile de reglementare în timpul pandemiei.

Un avantaj pe care Zipline l-ar putea avea față de concurenți în procesul de certificare al FAA este faptul că dispune de multe mii de ore de date de zbor în condiții de siguranță.

Asta nu face altceva, decât să demonstreze că sistemul său este solid. Ar fi una dintre primele companii de livrare cu drone care ar primi o astfel de certificare.