Fost călugăr și stareț la o cunoscută mănăstire s-a căsătorit cu partenerul său de 41 de ani. De ce Înalt al Bisericii a fost hirotonit în urmă cu mai mulți ani

de: Rosu Ioana
11 10. 2022

Atunci când iubirea depășește orice barieră a credinței, lucrurile se întâmplă într-un mod neașteptat, surprinzător și, uneori, șocant. Acesta este și cazul unui fost călugăr și stareț al unei mănăstiri din Germania, care a părăsit viața monahală pentru iubirea față de un alt bărbat mai tânăr.

Căsătoria care zdruncină regulile monahale europene

Fostul călugăr benedictin și cunoscut autor, Anselm Bilgri, în vârstă de 68 de ani, s-a căsătorit cu partenerul său de viață, Markus Achter, în vârstă de 41 de ani, și a primit binecuvântarea sa într-o biserică catolică, din partea unui preot din Vechea Biserică Catolică, apărut în Țările de Jos în secolul al XIX-lea, fiind unul dintre puținii preoți care oficializează căsătoriile între persoane de același sex..

Peste 120 de invitați au participat, sâmbătăm la ceremonia de la Biserica Sf. Willibrord din München. Acest lucru nu ar fi fost posibil în vechea patrie religioasă a fostului duhovnic romano-catolic, însă, între timp, Bilgri s-a convertit la vechii catolici mai liberali, în care sunt posibile și astfel de căsătorii.

Surprinzător este și faptul că Bilgri a fost hirotonit în urmă cu 40 de ani de către Joseph Ratzinger, care ulterior a devenit Papa Benedict al XVI-lea, primul papă german după 482 de ani, succesorul Papei Ioan Paul al Doilea. După ce și-a întâlnit dragostea la vârsta de 66 de ani, fostul călugăr a părăsit Biserica Romano-Catolică în 2020, deoarece Vaticanul nu acceptă căsătoria preoților sau cuplurilor de același sex.

Călugărul și-a dorit să obțină binecuvântarea lui Dumnezeu

Potrivit declarațiilor sale făcute după schimbul de verighete, nunta la biserică a fost foarte importantă pentru el, având în vedere trecutul religios pe care l-a trăit. El a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu, în special, pentru momentele în care lucrurile pot să capete o altă formă „uneori să coboare, în loc să urce”.

Soțul său Markus a declarat că înainte de cununia religioasă, călugărul era și mai nervos decât înainte de cununia civilă, dar ulterior, acesta a părut „foarte inspirat și foarte fericit”.

Acum, Anselm Bilgri este privit ca fiind un critic dur al fostei sale biserici, vorbind împotriva celibatului forțat și militând pentru mai multe drepturi oferite homosexualilor. Acesta luptă pentru o așa-zisă normalitate în care doi bărbați sau două femei să se poată căsători într-o biserică, a dezvăluit Bilgri după nunta sa la biserică.

Cuplul a fost căsătorit civil în martie 2021, de primarul orașului München, Dieter Reiter (SPD). Între timp, Bilgri s-a întors să lucreze ca preot voluntar la vechii catolici. Potrivit propriilor sale declarații, Papa Francisc l-a eliminate oficial din clerul Bisericii Romano-Catolice.