Focuri de armă la vama Porubne de la Cernăuţi. Oamenii se înghesuie de 72 de ore să intre în România VIDEO

de: Bișinicu Andreea
27 02. 2022

De când Rusia a declanșat război împotriva Ucrainei, mii de refugiați ucraineni au fugit din țară pentru a căuta adăpost și protecție în România. În vama Porubne din Cernăuți, cetățenii Ucrainei așteaptă de zile întregi pentru a intra pe teritoriul român, iar atmosfera de venit tensionată. Cine a tras focuri de armă la graniță.

Militarii români au tras focuri de avertisment la granița cu Ucraina

În noaptea dintre 26 și 27 februarie, militarii au tras câteva focuri de avertisment pentru a restabili ordinea în cadrul mulțimii de oameni care s-a strâns la vama Porubne din Cernăuți.

Mii de refugiați ucraineni și-au pierdut răbdarea, așteptând de mai bine de 72 de ore să ajungă la adăpost, pe meleagurile României.

Potrivit celor de la Adevărul, rafturile benzinăriilor din zona graniței s-au golit, cumpărând alimente, apă și 20 de litri de combustibil de persoană, din cauza cozilor kilometrice de mașini.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, oficial, că a început operaţiunea de instalare a celei de-a doua tabere mobile pentru refugiaţi ucraineni pe raza judeţului Suceava.

Conform Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, acestea au pregătit 2.000 de locuri de cazare în zona Sucevei şi alte 600 în Bucureşti, în timp ce ISU şi Prefectura Suceava pun, de asemenea, la dispoziție 1.000 de locuri de cazare.

Desigur, refugiații ucraineni se pot adăposti și în spaţiile pregătite de voluntari, proprietari de hoteluri și pensiuni sau familii de români re au anunţat că sunt dispuşi să îi primească pe refugiaţi în propriile case.

De când Rusia a declanșat război împotriva Ucrainei, românii s-au mobilizat pentru a-i ajuta cu toate resursele pe refugiații care fug din calea războiului. Lacrimi, durere, frică și panică sunt cuvintele de bază care au încolțit în inimile ucrainenilor care luptă pentru supraviețuire.

La Sighet și Siret au fost ridicate două tabere pentru a-i adăposti pe refugiații din Ucraina. Fostul primar general, Gabriela Firea, a transformat două centre de agrement în unități de cazare. Cele 30 de corturi asigură cazare temporară, cetățenii bucurându-se de o masă caldă gătită în bucătăria rulantă auto.

Românii din toate colțurile țării au donat pături, haine, alimente, obiecte de mobilier și produse de igienă vecinilor din Ucraina, oropsiți de conflictul armat cu Rusia, izbucnit în dimineața zilei de joi, 24 februarie.