Florin Cîțu, veste excelentă despre deschiderea restaurantelor. Care este singura condiție pe care trebuie să o respecte patronii
Vremea frumoasă a sosit, iar stresul adunat pe parcursul unui an de pandemie își pune amprenta în viața fiecăruia dintre noi. Închiderea restaurantelor, cinematografelor, teatrelor și a oricăror locații de relaxare au creat și mai multă tensiune și contrângere. În urmă cu puțin timp, Florin Cîțu a anunțat că are în plan deschiderea tuturor restaurantelor, indiferent de rata de incidență a localităților. Pentru ca acest lucru să fie posibil, premierul le-a pus patronilor de restaurante o singură condiție.
În ce condiții ar putea fi deschise restaurantele
Florin Cîțu a vorbit despre perioada foarte grea pe care o traversează sectorul HoReCa, dar și cetățenii de rând. Acesta este conștient că toată lumea are nevoie de revenirea către o viață apropiată de normalitate, motv pentru care, ia în calcul redeschiderea restaurantelor, fără a mai depinde de rata de incidență a localităților.
Din păcate, toate schimbările care au avut loc în HoReCa au participat la distrugerea acestui sector, dat fiind faptul că mulți patroni se aprovizionau pentru reluarea activității, iar la doar câteva zile distanțe erau obligați să închidă localul și să arunce la coșul de gunoi toate alimentele perisabile.
Pentru a evita astfel de situații, premierul României a anunțat luni seară posibilitatea redeschiderii restaurantelor, fără a depinde de rata de incidență din orașul respectiv. Pentru ca acest plan să se concretizeze, premierul a anunțat că toți angajații localurilor ar trebui să fie vaccinați.
„Am avut discuţii şi cu restaurantele pentru că au fost lovite în această perioadă, cel mai mult restauratele în această perioadă de criză, din păcate. Pentru restaurate am propus, discutăm, nu este o decizie luată, dar discutăm ca dacă îşi vaccinează tot personalul (…) să fie deschişi tot timpul, să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă.
Deci poţi fi deschis poate cu 50% din capacitate, dar să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă, creşte, scade rata de incidenţă, se închide. Să nu mai fie dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat”, a anunţat Florin Cîţu, la Digi24.
Cum pot fi combătute focarele de Covid-19 din companii
Florin Cîțu este încrezător vizavi de măsurile de siguranță adoptate de marile companii, astfel încât să asigure o vaccinare în procent considerabil al angajaților, astfel încât, să nu mai existe focare de infecție care să împiedice întregul lanț al producției: „Este în beneficiul tuturor această campanie de vaccinare”, a dezvăluit acesta.
Cu privire la siguranța cetățenilor din industria HoReCa, dar și la relaxarea restricțiilor, Florin Cîțu consideră vaccinarea a 60% din populație ca fiind singura soluție pentru combaterea riscurilor aferente pandemiei.
„Nu este ceea ce propun eu, este ceea ce vine de la industrie: industria spune că sunt gata să deschidă pentru cei care se vaccinează. Eu vreau să mă asigur că toţi români au acces la vaccin şi nu este discriminare, dacă ai avut acces la vaccin şi nu ai vrut să te vaccinezi, o să fie complicat. (…)
În România am văzut că există un interes pentru vaccinare în jur de 50-60% din populaţie. (…) Dacă ajunge la 60% o să putem să relaxăm, revenirea la normalitate să fie foarte vizibilă în acel moment”, a mai spus premierul.