Florin Cîțu, nou anunț despre relaxarea restricțiilor de la 1 iunie. Ce avantaje vor avea persoanele imunizate

Florin Cîțu, nou anunț despre relaxarea restricțiilor de la 1 iunie. Ce avantaje vor avea persoanele imunizate
Florin Cîțu, anunț despre relaxarea restricțiilor

Ministrul Florin Cîțu a anunțat că există propuneri noi cu privire la relaxarea restricșiilor de la 1 iunie. În cursul zilei de vineri, comitetul interministerial se va reuni pentru a dezbate mai multe măsuri de relaxare care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie. Printre acestea se numără și posibilitatea ca persoaele vaccinate să nu mai poarte mască la birou sau restaurantele să fie deschise cu 100% grad de ocupare.

Florin Cîțu, despre ce își doresc toți românii

Premierul României a vorbit după ședința de Guvern desfășurată miercuri despre discuțiile avute cu colegii săi, referitoare la relaxarea restricțiilor începând cu 1 iunie. După mai bine de un an de restricții, de purtare a măștii și de renunțare la orice tip de ieșiri și vacanțe, Florin Cîțu a explicat că în această perioadă se întrevede luminița de la captătul tunelului.

Astfel, premierul urmează să aibă în vedere la întâlnirea de vineri discuții legate de relaxarea în domeniul HoReCa, dar și despre evenimente desfășurate în spațiu public și privat.
Cu privire la spațiile în care toate persoanele din interior sunt vaccinate, Florin Cîțu a explicat că vor fi discuții cu reprezentanți din Sănătate în vederea renunțării la masca de protecție.

„Cel mai bun stimulent – revenirea la normalitate, o viaţă fără mască, în care să putem să circulăm liber, oricând, oriunde.

Acesta este cel mai bun stimulent, nu cred că este nevoie de altceva. (…) Noi am oferit companiilor în România centre de vaccinare, în companii se poate face acest lucru. În acelaşi timp, va fi încă o propunere pe masa comitetului interministerial pe care am făcut-o ca în birouri, în companii, dacă toate persoanele sunt vaccinate să nu se mai poarte mască, de exemplu.

Sunt propuneri care sunt pe masă şi există aceste motivaţii şi în România. Vom vedea motivaţii financiare dacă este nevoie mai târziu, dar eu cred că suntem oameni responsabili şi vrem să revenim la normalitate cât mai repede”, a afirmat Cîţu.

Ministrul Sănătății, despre renunțarea la mască în spațiul public

În urmă cu câteva ore, ministrul Sănătății a afirmat că există șansa ca de la 1 august, românii să poată circula fără mască în spațiile libere, unde nu există aglomerație. Cu privire la afirmațiile făcute de aceasta, Valeriu Gheorghiță a adus câteva mențiuni menite să dezarmeze optimismul ministrului.

Coordonatorul campaniei de vaccincare este de acord că relaxarea restricțiilor între persoanele deja vaccinate este o soluție recomandată deja de experți, însă, renunțarea la mască la nivel general poate crea probleme în rândul persoanelor vulnerabile.

„Experiența ne-a arătat că, în pandemie, este greu de anticipat. Ne dorim să avem nu număr mare de vaccinați și o evoluție favorabilă a epidemiei, evident cu respectarea măsurilor de protecție până atingem acea bornă de imunitate de grup, imunitate colectivă.

Când toate aceste condiții vor fi îndeplinite se poate renunța progresiv la restricții. În condițiile în care avem o acoperire vaccinală crescută, vorbim de o masă populațională receptivă la virus care scade foarte mult riscul de recădere epidemiologică.

Dacă vorbim de persoanele vaccinate, avem două recomandări ale unor societăți importante care specifică clar că se poate renunța la aceste măsuri de prevenție în grupurile mici, între persoane vaccinate, sunt deja recomandări ale experților în acest sens, dar care nu pot fi aplicate la scară lrgă, doar în grupuri care au acoperire vaccinală ridicată.

Personal, m-am văzut cu toți membrii familiei de sărbători, fără mască, dar toți sunt vaccinați”, a explicat Valeriu Gheorghiță, în exclusivitate la Realitatea PLUS.