Florin Cîțu, lovitură puternică pentru pensionari. Cu cât dorește, de fapt să crească pensiile

Florin Cîțu, lovitură puternică pentru pensionari. Cu cât dorește, de fapt să crească pensiile Sursă foto: Inqual photos. Octav Ganea

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu anunță vremuri grele pentru vârstnici. Acesta a anunțat în cursul serii de luni că susține o creștere a pensiilor de 10%, pentru a păstra buget și pentru alocații și investiții. Potrivit acestuia, majorarea pensiilor ar fi pusă în aplicare începând cu 1 septembrie.

„N-are sens să vorbim despre creşterea pensiilor fără să vorbim de o economie care creşte”

Chiar dacă vârstnicii așteaptă cu sufletul la gură o mărire a pensiilor, prioritatea pare să fie investirea banilor în proiecte care ajută la relansarea economiei. Cu puțin timp în urmă, Florin Cîțu și-a exprimat îngrijorarea pentru criza economică cu care se confruntă România, subliniind faptul că nu există loc de majorări substanțiale, atâta timp cât există și alte zone importantedescoperite, precum alocațiile și investițiile.

Ştiu că este nevoie să creştem pensiile, dar vreau să facem asta în contextul în care am spus că vrem să alocăm mai mulţi bani pentru investiţii. N-are sens să vorbim despre creşterea pensiilor fără să vorbim de o economie care creşte, care produce, care are de unde să plătească pensii, salarii şi alocaţii.

Noi am reuşit să ne finanţăm şi să avem încrederea investitorilor străini tocmai că am fost precauţi şi că am reuşit să administrăm responsabil finanţele ţării. Propunerea mea este de 10% (creşterea pentru pensii – n. r.), ca să avem bani şi pentru alocaţii şi pentru investiţii. Dacă nu facem aşa şi mergem pe direcţie populistă, nu vom avea bani nici de investiţii, nici de de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei.

Cheltuielile în plus pentru pensii, în ultimele patru luni de zile, sunt de 10 miliarde de lei. O creştere cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un punct procentual la cheltuielile de anul viitor. Deci, asta înseamnă să găsim un punct procentual anul viitor la cheltuieli”, a afirmat Cîţu, la Digi 24, citat de Agerpres.

Când se vor mări alocațiile

Ministrul Finanțelor este de acord cu mărirea alocațiilor, însă nu acum. Acesta sugerează că subiectul „alocații” este  mai sensibil în această perioadă și așteaptă ca lucrurile să se întâmple „într-un moment de criză economică globală.

La alocaţii, lucrurile sunt mai complicate. Va fi şi acolo o creştere, dar trebuie să înţelegem că aceste sume nu au fost incluse în bugetul anului acesta. Sunt de acord că trebuie să creştem şi acolo alocaţiile, dar, repet, facem acest lucru într-un moment de criză economică globală”, a menţionat Florin Cîţu

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI