Florin Cîțu, denunțat penal la DNA. Ce acuzații grave i-au fost aduse chiar azi

Florin Cîțu, denunțat penal la DNA. Ce acuzații grave i-au fost aduse chiar azi
Plângere penală la DNA pe numele premierului Florin Cîțu și al consilierului

Partidul Național Liberal este în febra alegerilor interne. Cei doi candidați, Luodivc Orban și Florin Cîțu speră la un rezultat favorabil. Numai că cel mai recent scandal ar putea diminua șansele lui Florin Cîțu de a deveni noul președinte al partidului. De curând a apărut în media românească un document semnat de Mioara Costin, fost consilier al premierului, catalogat ca abuz. Documentul trimis de consilier, cu semnătura aferentă, era planul strategiei de comunicare împotriva lui Ludovic Orban. Astăzi comunitatea Declic a depus o plângere penală pe numele celor doi oficiali implicați.

Scandalul iscat de document și demisia consilierului

În urmă cu câteva zile a apărut un nou scandal în politica românească. În plină campanie a alegerilor interne de partid, un document compromițător a apărut în spațiul mediatic românesc. Documentul în discuție, strategia de comunicare împotriva lui Ludovic Orban, era semnat de Mioara Costin, care deținea la acel moment funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Pe 21 iulie aceeași consilieră își dădea demisia din această funcție, dar scandalul deja a luat proporții. Documentul era semnat de aceasta și cu atentul Cancelariei Primului-ministru, ceea ce este catalogat ca fiind aubz în serviciu dintr-o funcție publică. Întrbat despre acest document și despre acuzațiile care sunt deja formulate, Florin Cîțu a declarat în urmă cu două zile:

“Eu, din funcţia de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat, în niciun momen.  Despre documente care apar în presă sau hârtii, că nu ştiu dacă sunt documente, fiţuici sau documente editabile care apar în presă, nu pot să comentez.

Eu pot să comentez doar pe documente oficiale. (…) Documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură”, a comentat Florin Cîţu.

Plângere penală la DNA pe numele premierului Florin Cîțu și al consilierului

Sesizați din oficiu, membrii comunității Declic au decis analizarea amănunțită a documentului, apelând la un avocat și la specialiștii în dreptul penal. Concluzia echipei care a analizat documentul este una care ar putea schimba jocurile acestor alegeri interne, dar și statutul viitor al celor doi oficiali implicați. Într-un raport dat publicității Comunitatea Declic își expune concluziie astfel:

„Astfel, având în vedere că funcţia de consilier de stat este subordonată premierului, devine plauzibilă implicarea directă a prim-ministrului, în sensul instigării Mioarei Costin la emiterea actelor de coordonare a campaniei politice interne PNL. Aceasta ar fi oferit, din postura de funcţionar public, sprijin politic unui candidat la o funcţie în partid.

Mai mult, angajatul Guvernului a prestat activităţi în interesul personal al candidatului Cîţu, folosind resurse publice ale Executivului. Florin Cîţu este singurul care ar fi avut de beneficiat în urma acţiunilor consilierei de stat, de unde şi acuzaţia de abuz în serviciu pentru premier”, se spune în raportul Declic.

Odată cu emiterea acestui raport, cei de la Declic au anunțat și că au depus o plângere penală pe numele Mioarei Costin și a lui Florin Cîțu, la DNA. În plângerea penală acuzațiile spun că Mioara Costin şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi dacă a obţinut astfel pentru sine un folos necuvenit, constând în drepturile salariale aferente postului de consilier de stat, în sensul în care, în perioada în care activa în cadrul Guvernului României.

Acum rămâne să vedem care va fi reacția procurorilor DNA și dacă vor demara ancheta în cazul plângerii penale depuse de cei de la Declic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI