Florin Cîțu, anunțul zilei despre un nou lockdown în România. Ce se întâmplă cu economia

Florin Cîțu, anunțul zilei despre un nou lockdown în România. Ce se întâmplă cu economia
Ce a anunțat premierul Florin Cîtu

Premierul Florin Cîțu a anunțat azi că Guvernul nu își mai dorește ca România să mai aibă parte de carantină (lockdown) pentru că ”putem să avem şi o economie deschisă în majoritatea ei şi să ne luptăm cu pandemia„.

Florin Cîțu, anunțul zilei despre un nou lockdown în România

Acesta a vorbit la videoconferința ”Bursa în anul crizei sanitare și al incertitudinilor economice” despre deciziile pe care Guvernul vrea să le adopte pentru a reporni economia.

„Anul trecut, imediat după ce am avut acel lockdown, am spus că nu doresc să mai avem lockdown. Putem să avem şi o economie deschisă în majoritatea ei şi să ne luptăm cu pandemia. Până acum am reuşit să facem acest lucru şi vom face în continuare. Ai nevoie de o economie sănătoasă pentru a avea oameni sănătoşi, pentru a pune resurse în sistemul de sănătate, la ATI şi medicamente şi să plăteşti sporuri în situaţii dificile. Ai nevoie de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică. Cele două merg împreună. Ce vrea această coaliţie de la această economie? Trebuie să facem tranziţia rapid către o economie competitivă, digitalizată care promovează know-how, o economie modernă. Ăsta este momentul! Acum trebuie să facem tranziţia”, a anunţat Florin Cîţu.

„Companiile private vor avea posibilitatea să-şi facă centre de vaccinare la sediu”

Tot Florin Cîțu a mai afirmat:

„Companiile private vor avea posibilitatea să-şi facă centre de vaccinare la sediu, să-şi vaccineze proprii angajaţi. Vom vedea, să extindem şi la familiile lor. Vom vedea care va fi forma finală.Vom face vaccinul cât mai accesibil. Dozele de vaccin vor fi cât mai accesibile pentru fiecare cetăţean. Vom face prin companii, prin centre drive through, centre care sunt deschise non stop. Dozele există. Lumea trebuie să se vaccineze

Eu, mai mult ca oricine, vreau să revenim la normalitate. Ştiu ce potenţial are această economie atunci când revenim la normalitatea. Dacă noi am reuşit în condiţiile îngrozitoare de anul trecut să avem o performanţă economică în trimestrul patru, am reuşit şi acum să avem performanţă economică în condiţii dificile, vă daţi seama ce poate să facă această economie după ce vom reveni la normalitate. După ce nu vom mai purta mască, după ce poţi avea restaurante deschise tot timpul, cinematografe, evenimente, producţie. Potenţialul este imens şi asta este ceea ce ne împinge pe toţi – să revenim la normalitate”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîțu a spus că fără o economie puternică care să fie competitivă în UE, dar și la nivel global, restul, tot ce se aude în spațiul public, sunt doar ”promisiuni populiste”.

„Fără o economie puternică care să fie competitivă în UE, dar şi la nivel global, restul, tot ceea ce auzim în spaţiul public, reprezintă doar promisiuni populiste. Din punctul meu de vedere, tot ceea ce facem noi prin act de guvernare trebui să aibă ca rezultat o economie puternică, competitivă, care să stea pe picioarele ei. Să nu mai avem acea atitudine de a aştepta să vină investitorii la noi. Noi ne pregătim şi aşteptăm. Nu! Să mergem noi după investitori! Trebuie să intrăm în terenul de joc ca să atragem investiţii”, a precizat Cîţu.

„Guvernul deja a adoptat un proiect de lege care a mers în Parlament pentru a anula inepţia de anul trecut care nu permitea companiilor de stat să fie listate. Acest lucru sper că se va întâmpla cât mai curând. Vor fi şi la energie şi în mai multe sectoare de unde putem să găsim candidaţi pentru piaţa de capital. O altă promisiune pe care am făcut-o şi vreau să mă ţin de ea este aceea de a elimina risipa banului public şi de a menţine cheltuielile publice sub control,” a mai spus şeful Executivului.

Florin Cîțu a spus că România traversează o ”perioadă complicată”

Premierul României a explicat că România traversează o „perioadă complicată” din cauza crizei din sănătate.

„Este o perioadă complicată. Avem de administrat această situaţie cu criza din sănătate. Anul trecut a fost un an dificil, dar dacă ne uităm la rulajul pe care l-a avut nu numai Bursa de la Bucureşti, ci şi bursele din lume. Vedem că a crescut. E adevărat că în România am avut record, poate şi pentru că piaţa de capital din România introdusă în incidele FTSE Russell’s – emmerging markets. Poate acest lucru a ajutat foarte mult. E un lucru foarte important pentru a atrage investitori în România.

Piaţa de capital se bazează pe investiţii, că vin din interior, din exterior. Avem nevoie de investiţii. Sunt două lucruri importante pe care le-a făcut anul trecut statul: a injectat lichiditate prin acea emisiune de titluri Fidelis, aproape un miliard de euro. Acest lucru a ajutat foarte mult.

Mult mai important şi ajută pe termen lung a fost modificarea legislaţiei care ajută capitalizarea companiilor româneşti. A fost o decizie pe care am luat-o anul trecut, uitându-ne la experienţa ultimilor 20-30 de ani în România.

O problemă structurală în România este că avem companii private care au capitalizare negativă. Am creat acest incentive petru companii să se capitalizeze. Este foarte important să avem aceste companii sănătoase pentru că aşa arătăm investitorilor că suntem pregătiţi să primim capital”, a explicat premierul Florin Cîțu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI