Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina. Ce a spus despre gazele pe care le are România

Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina. Ce a spus despre gazele pe care le are România
Liderul PNL, Florin Cîțu Sursă foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

În urma sancțiunilor aspre aplicate Rusiei de către statele din Europa, Florin Cîțu a vorbit despre cum ar putea fi afectate resursele de gaze ale României în viitorul apropiat. Potrivit președintelui Senatului, ministrul Energiei se află în aceste momente în afara țării pentru a găsi soluții în acest sens.

Cum va trece România peste această perioadă de război

Liderul PNL, Florin Cîțu, a vorbit cu puțin timp în urmă despre rezervele de gaze ale României. Potrivit acestuia, cetățenii nu au motive de temere privind gazele, astfel că România dispune de resurse suficiente pentru a depăși această perioadă. Cu toate acestea, țara noastră se confruntă cu un deficit de gaze pentru perioade mai îndelungate, iar motivul ar fi lipsa investițiilor în energie.

”În primul rând să ştie toată lumea că România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă, nu există o problemă. Am discutat şi cu preşedintele Transgaz şi cu ministrul Energiei, deci nu există o problemă pentru România în ceea ce priveşte rezerva de gaze”, a menționat Florin Cîțu.

Fostul premier a dezvăluit că pentru anul viitor, autoritățile se bazează pe „mai multe soluții” care se caută în acest moment. Mai mult, ministrul Energiei va pleca în capitala Azerbaidjanului pentru posibile negocieri în acest sens. Deși SUA oferă gaz lichefat întregii Europe, începând cu iarna viitoare, investițiile în energie trebuie să capete o altă importanță pentru toată lumea.

”Ştiu că ministrul Energiei va pleca iarăşi la Baku, astăzi sau mâine, a fost în Qatar, se caută soluţii. Ştiţi foarte bine, SUA oferă gaz lichefiat pentru Europa, deci în acest moment toată Uniunea Europeană vine cu soluţii pentru a avea resurse alternative, pentru iarna următoare.

Europa are rezerve pentru a trece de această iarnă, dar este un semnal clar că trebuie să diversificăm, şi mai mult, trebuie să investim şi în securitate energetică, în fiecare an”, a transmis liderul PNL.

Florin Cîțu, împotriva celor 600 de companii rusești aflate în România

Florin Cîțu a dezvăluit existența a 600 de firme rusești pe teritoriul României, motiv pentru care autoritățile competente trebuie să ia măsuri urgente prin care să oprească orice sprijin financiar către aceste companii ale oligarhilor ruși. Astfel, liderul PNL face apel către toată lumea să se asigure că acești bani se îndreaptă, mai degrabă către Ucraina, decât către ruși.

”Sunt cam 600 companii rusești la noi, trebuie să ne asiguram că nu primesc ajutoare de stat, vreun leu de la statul român. Să nu finanțeze Romania firmele apropiate de oligarhi, bani care apoi se duc spre finanțarea războiului.

Haideți să ne uităm: România a trimis ajutoare către Ucraina în valoare de 3 milioane de euro, dar în schimb plătim milioane de euro în ajutoare de stat către oligarhii ruși. Mai bine dădeam banii către Ucraina, decât să-i dăm către oligarhii ruși.

Eu nu cred că România își permite ca un singur leu sau bani din fonduri europene să ajungă la companii cu acționariat rusesc. Nu ne permitem acest lucru și trebuie să fim foarte, foarte atenți.”, a transmis Florin Cîțu, în cursul acestei dimineți.