Florin Cîțu, anunț crunt pentru persoanele nevaccinate. Motivul pentru care nu vor mai avea acces în spațiile închise nici cu test negativ

de: Rosu Ioana
01 10. 2021

Veste tristă pentru o mare parte dintre români. În cursul serii de joi, Florin Cîțu a oferit informații privind ultimele decizii adoptate în cadrul ședinței de joi a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Potrivit premierului, există două mari schimbări care îi vor afecta pe cetățeni, însă acestea au fost luate pentru a evita creșterea numărului de cazuri și pentru a proteja persoanele nevaccinate.

Persoanele nevaccinate prezintă risc mare de îmbolnăvire

România este lovită dur de valul patru al pandemiei de Covid-19, astfel că ieri s-a înregistrat un nou record de 12.000 de infectări. Din păcate, spitalele sunt pline de pacienți bolnavi, iar medicii nu mai pot face față avalanșei de infectări. Autortițățile încearcă să găsească noi reguli de funcționare a societății, astfel încât sectoarele importante să își poată continua activitatea în siguranță.

În cursul serii de joi, Florin Cîțu a anunțat că CNSU a decis ca școlile să funcționeze în continuare cu prezență fizică, chiar după depășirea incidenței de 6 la mia de locuitori. O altă schimbare importantă are legătură cu accesul persoanelor nevaccinate, dar cu test negativ, în spații publice închise. Din păcate, acestea nu vor mai avea acces în restaurante, săli de sport, nunți, botezuri și stadioane, în localitățile cu peste 6 la mia de locuitori.

„Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste non-invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână.

Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces.

Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala”, a spus Cîțu, la TVR, potrivit Agerpres.

Personalul didactic va fi testat

Premierul a explicat, joi, că vor exista măsuri riguroase în școli, astfel că, în localitățile cu incidențămare, profesorii vor fi testați constant și obligatoriu, spre deosebire de elevi, unde testarea se face cu acordul părinților, nefiind obligatorie.

„Mă interesează ca personalul care lucrează în aceste școli să fie vaccinat sau cel puțin testat în perioada următoare. Una este testarea pentru elevi și alta e pentru personalul didactic. Acolo vom impune reguli mai ferme, venim cu un proiect de lege care merge în Parlament și va impune testarea obligatorie pe costul celui care nu vrea să se vaccineze.

Dacă nu e nimeni infectat se vor face teste și apoi se va vedea care e situația în școala respectivă. Într-o localitate în care ai incidența așa mare probabilitatea e mare să fie cineva infectat, dar noi oferim și această posibilitate, dacă totuși există această variantă în care să nu fie în școală persoane infectate, să meargă școala mai departe. Vom lua pe fiecare clasă în parte și apoi se va evalua pe școală”, a explicat Florin Cîțu.