Florin Cîțu, anunț crunt în plină criză a prețurilor la gaze și energie electrică: Nu există un cadru legal care să le permită românilor să facă acest lucru

Florin Cîțu, anunț crunt în plină criză a prețurilor la gaze și energie electrică: Nu există un cadru legal care să le permită românilor să facă acest lucru
Florin Cîțu, lider PNL

Într-un context extrem de tensionat, în care românii sunt depășiți de facturile uriașe la curent și gaze, liderul PNL a anunțat, joi seară, că nu există un cadru legal care să le permită cetățenilor să nu-și plătească facturile, fără să primească penalități. Pentru a schimba această situație în avantajul populației, Guvernul ar trebui să facă anumite modificări legale. De asemenea, Florin Cîțu dă asigurări cu privire la imposibilitatea ca statul să plătească facturile tuturor, motiv care a transmis un mesaj către colegii din coaliție.

În ce condiții cetățenii pot amâna plata facturilor la gaze și energie fără penalități

Florin Cîțu a transmis, în urmă cu câteva ore, informații noi privind facturile prea mari de energie și gaz, dar și cum ar putea fi ajutați românii. Deși s-a tot vorbit despre cum ar putea fi scutite anumite persoane de la plata acestor facturi, zilnic, apar cazuri în care cetățeni cu venit modest primesc facturi de câteva ori mai mari decât în lunile anterioare.

Pentru a lămuri problema, liderul PNL a explicat că, în acest moment, nu există un cadru legal care să-i scutească pe cetățeni de penalități, dacă ei aleg din diferite motive să întârzie plățile. Pentru ca acest lucru să fie acceptat oficial, este nevoie ca Guvernul să creeze un cadru legal care să permită anumite concesii în acest sens.

„Nu există un cadru legal şi nu a fost trecută nicio ordonanţă de urgenţă care să le permită românilor să nu plătească factura şi să nu mai aibă penalităţi. (…) Eu sper să vină cu un cadru legal, pentru că altfel această afirmaţie nu este susţinută de niciun cadru legal şi atunci îi îndemnăm pe români să încalce legea, ceea ce nu este corect. (…)”, a transmis politicianul.

Ce alte soluții se mai pot găsi pentru susținerea cetățenilor

Florin Cîțu a vorbit despre categoria persoanelor, multe la număr, care nu își permit să plătească sumele uriașe primite la facturi, fiind astfel nevoie de o soluționare privind amânarea plății.

„Trebuie să fim foarte atenţi aici. Dacă Executivul vine cu un cadru legal nou, cu o ordonanţă de urgenţă prin care va spune că se interzice debranşarea în această perioadă, pentru că am făcut-o şi noi în stare de urgenţă, sau nu se plătesc penalităţi la facturi nu ştiu câte luni sau permitem ca facturile să fie plătite până în septembrie, pentru că asta este iarăşi o soluţie pe care putem să o facem după ce avem compensare ş.a.m.d. şi dacă există încă oameni care au probleme, trebuie să le permitem să plătească factura pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Florin Cîţu joi, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Acesta a atras atenția colegilor din coaliția de guvernare să își limiteze promisiunile făcute public, atâta vreme cât puenrea lor în practică presupune o gaură foarte mare în buget.

„Vom avea o discuţie în coaliţie zilele următoare. (…) Este o măsură care vine în afara programului de guvernare. Este o măsură nouă şi atunci trebuie să venim în coaliţie, pentru că aş vrea să ştiu – şi aici nu este o critică -, dar aş vrea să nu mai aruncăm pe piaţă tot felul de soluţii care au un impact asupra bugetului foarte mare, fără să venim şi cu soluţii de finanţare”, a mai spus liderul PNL.

„Trebuie să vedem care sunt prioritățile”

Florin Cîțu face apel la toți colegii din Guvernare să vină cu soluții practice și asumate. Acesta susține că este nevoie de o prioritizare a categoriilor de persoane care au nevoie urgentă de ajutor, fără a face exces de zel în detrimentul unor pierderi financiare uriașe din bugetul statului.

„Nu putem să plătim toate facturile pentru toată lumea, pentru că asta nu înseamnă decât să luăm de la unii şi să dăm la alţii şi nu ajungem nicăieri. Trebuie să vedem care sunt priorităţile, consumatorul vulnerabil şi apoi să le luăm pe rând, care sectoare sau ce parte din economie trebuie ajutată şi cum să o ajutăm ca să avem o economie mai târziu.

Dacă avem mesaje populiste şi aruncăm tot felul de idei pe piaţă apoi o să fie complicat să venim cu o soluţie care să rezolve problema. Cer mai mult pragmatism, mai puţină discuţie pe Facebook, mai multă discuţie printre experţi, să venim cu soluţii şi apoi să le prezentăm românilor.

Le-aş prioritiza, aş merge în primul rând către românii care într-adevăr au nevoie, către oamenii vulnerabili, către acele companii care sunt vulnerabile şi apoi aş extinde măsurile, dar trebuie să fim foarte clari: nu putem, şi acesta este mesajul din partea PNL, să vorbim de măsuri care să discrimineze sau să promitem că vom plăti toate facturile tuturor în economie.

Asta ar fi o greşeală şi, la fel, să promitem tot felul de eliminări de taxe. Este complicat, este o situaţie de deficit bugetar şi orice măsură pe care o luăm acum, ea va funcţiona o lună, două, trei, dar costurile sau impactul s-ar putea să fie mult prea mare sau echilibrele pe care le-am câştigat în economie le vom pierde foarte uşor”, a mai spus Cîţu.