Florile vibrante pe care să le plantezi în grădină. Mulți le confundă cu trandafirii sau bujorii, emană un miros superb

de: Andreea Vînătoru
15 04. 2024

Florile vibrante pe care trebuie neapărat să le plantezi în grădină! Lisianthus, denumite și Eustoma, sunt plante perene delicate, care seamănă destul de mult cu trandafirii sau bujorii. Această floare este elegantă și parfumată. Este ușor de plantat, dar trebuie să acordați o atenție mare la îngrijirea ei! Iată de ce trebuie să țineți cont dacă vreți să o cultivați!

Florile vibrante care seamănă cu trandafirii

Planta Lisianthus, denumită și Eustoma, face parte din familia Gentianaceae, originară din zonele calde ale Statelor Unite, Mexic sau America de Nord. Florile acestei plante au inflorescența fie cu un singur rând de petale mari, fie cu mai multe rânduri mult mai delicate și subțiri, asemănătoare unor trandafiri sau bujori. Tulpinile ating 80-100 cm înălțime.

Lisianthus flori în formă de clopot cu lobi evazați care înfloresc pe una sau mai multe tulpini. Florile plantei pot fi albe, roz, violet și crem și, ocazional, galben sau roșu. Lisianthus este la mare căutare, mai ales că se poate folosi la aranjamente florale pentru ocazii speciale. Planta are nevoie de până la șase luni pentru a înflori, așa că majoritatea grădinarilor acordă o atenție mare îngrijirii!

Cum se îngrijește Lisianthus

Florile Lisianthus pot fi oarecum dificil de crescut și de îngrijit, dar merită efortul! Arată bine în ghivece, dar și în grădină. Însă trebuie să țineți cont că nu vor prospera dacă nu au suficientă lumină solară zilnic. Rezistă la temperaturi de maxim 24 de grade Celsius, însă le place enorm când afară sunt 15 și 18 grade Celsius. Expunerea constantă la temperaturi ridicate duce la scuturarea florilor. Dacă o cultivați în grădină, Lisianthus înflorește din iunie până toamna. În schimb, planta pusă în ghiveci poate înflori tot anul.

Lisianthus se plantează în sol bogat organic, cu pH neutru, între 6,5 și 7,0. Preferă solul bogat în materie organică, cum ar fi gunoiul de grajd, compostul sau mucegaiul de frunze.

Solul trebuie să fie bine drenat și să nu rămână îmbibat cu apă, ceea ce poate duce la putrezirea rădăcinilor. Pe de altă parte, solul prea acid sau alcalin cauzează îngălbenirea frunzelor. Udați plantele săptămânal, dar nu abuzați cu apa! Udarea excesivă poate duce la boli fungice. Dacă creșteți Lisanthus în ghiveci, florile trebuie udate atunci când solul este uscat la atingere, aproximativ o dată la 2-3 zile.