Florile pe care să le plantezi printre legumele din grădină. Dublează recolta și le menține sănătoase
Dacă vreți să vă protejați cultura de legume, o puteți face cu ajutorul anumitor flori. Iată ce trebuie să plantați în grădină pentru a ține la distanță dăunătorii. În plus, aceste plante dublează recolta și menține sănătoase legumele!
Florile pe care să le plantezi printre legumele din grădină
Primăvara, gospodarii de la țară cultivă diverse legume în grădină și fac tot ce le stă în putință pentru a avea o recoltă cât mai bogată. Pentru a ține la distanță dăunătorii care pot afecta cultura de roșii, castraveți etc, nu este nevoie de folosirea insecticidelor.
Se știe că anumite legume sunt afectate mai mult de dăunători. Dacă nu sunt îndepărtați la timp, culturile ar putea fi în pericol sau chiar distruse total. Așadar, dacă vreți să nu mai apelați la substanțe chimice, aveți la îndemână alte variante.
Specialiștii în grădinărit au precizat că există plante pe care le puteți cultiva printre legumele din grădină. În acest mod, florile îndepărtează orice pericol care amenință legumele. Există câteva specii, care, pe lângă frumusețea pe care o oferă, pot fi extrem de utile împotriva a bolilor și dăunătorilor la culturile de legume. Multe dintre aceste flori nu sunt pretențioase și pot fi puse în grădină fără probleme. Mai jos vă prezentăm plantele care nu trebuie să lipsească de lângă legumele din grădină!
Crăițe (Tagetes patula)
Florile de crăițe sunt ideale pentru a fi plantate printre legumele din grădină. Nu sunt pretențioase și au o înflorire de lungă durată, abundentă. Puteți planta crăițe lângă cartofi și tomate, iar acești dăunători periculoși le vor ocoli. Crăițele secretă fitoncide, care luptă împotriva multor agenți patogeni ai bolilor fungice, nematozi și alți dăunători mici din solul din grădină.
Aceste flori resping total dăunători precum albilița, musca ceapei, gărgărița, buha semănăturilor, molia verzei etc. Crăițele plantate în jurul legumelor și fructelor, precum varza, ceapa, mazărea și căpșunul de grădină, pot salva culturile.
De asemenea, gospodarii cu experiență prepară și un remediu eficient împotriva coloniilor acestor dăunători, trebuie să turnați peste o jumătate de găleată de crăițe zdrobite apă caldă (40-60°C) și să lăsați la infuzat două zile. Apoi puneți 40 ml de săpun lichid în infuzia filtrată și plantele afectate sunt tratate cu aceasta.
Calendula (Calendula officinalis)
Calendula este o altă plantă care poate fi cultivată în grădină, lângă legume. Previne dezvoltarea piciorușului negru și a altor boli fungice. Pusă lângă parcelele de cartofi, calendula respinge cu succes gândacul de Colorado, iar de pe parcelele de varză, limacșii. Calendula plantată lângă cultura de căpșune o salva de afide.
Puteți folosi și o infuzie de calendula pentru tramente (se pun 200 g de flori zdrobite cu 1 litru de apă și se infuzează la loc întunecat timp de 5 zile, se diluează produsul strecurat cu încă 1 litru de apă). În acest mod, veți ține departe acarienii și ploșnițele.
Crizantema sălbatică (Tanacetum cinerariaefolium)
Crizantema sălbatică ține departe dăunătorii, datorită unui grup de metaboliți insecticizi potenți numiți piretrine. Piretrinele sunt folosite în multe varietăți de insecticid.
Piretrina este un insecticid puternic și, de asemenea, un respingător pentru insecte în concentrații mai mici, care luptă împotriva ciupercilor fitopatogeni. Această floare vă poate ajuta să vă salvați grădina de dăunători.
Planta face față cu ușurință musculițelor și țânțarilor, furnicilor și afidelor, este eficientă împotriva păduchilor, puricilor și chiar a unor gândaci.