Florii 2024, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să ai în casă pentru noroc și sănătate

de: Anca Lupescu
27 04. 2024

Duminica Floriilor cade anul acesta pe 28 aprilie și este ziua în care sărbătorim intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, cu o săptămână înainte de învierea Sa. Pe măsură ce Isus intra în orașul sfânt, se apropia de lunga călătorie către Golgota. El venise să salveze pe cei pierduți și acum era momentul. Duminica Floriilor marchează începutul „Săptămânii Patimilor”, ultimele șapte zile ale slujirii pământești a lui Isus. Duminica Floriilor a fost „începutul sfârșitului” lucrării lui Isus pe pământ. Florii 2024 – această sărbătoare vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă an de an.

Semnificația Floriilor

Duminica Floriilor a început cu Isus și ucenicii Săi călătorind peste Muntele Măslinilor. Pe măsură ce Isus se îndrepta spre Ierusalim, o mulțime mare s-a adunat în jurul Lui. 

Vezi și: Vreme cum nu a mai fost de ani de zile de Florii şi de Paşte. Avertismentul vine de la meteorologi

Această mulțime înțelegea că Isus era Mesia; ceea ce nu înțelegea era că nu era încă timpul să stabilească împărăția – deși Isus încercase să le spună asta. 

Acțiunile mulțimii de-a lungul drumului au dat naștere numelui „Duminica Floriilor”: „O mulțime foarte mare și-a așternut hainele pe drum, în timp ce alții tăiau ramuri din copaci și le așterneau pe drum. 

Prin asta, oamenii îi ofereau lui Isus tratamentul regal. Ramurile pe care le-au tăiat erau din palmieri.

Cu aproximativ 450-500 de ani înainte de sosirea lui Isus în Ierusalim, proorocul Zaharia profețise evenimentul pe care acum îl numim Duminica Floriilor.

De atunci, această sărbătoare este celebrată prin crenguțe de salcie atârnate la uși sau porți, în amintirea momentului intrării lui Iisus în Ierusalim.

Vezi și: Nume care se sărbătoresc de Florii. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”

În alte părți ale lumii se folosesc crengi de măslin, care sunt anterior sfințite și apoi puse deasupra ușilor pentru protecție divină.

Florii 2024, tradiții și obiceiuri

Duminica Floriilor vine cu câteva tradiții și obiceiuri bine înrădăcinate în cultura noastră. În această zi este dezlegare la pește, așa că oamenii se bucură de bucate din pește, abținându-se în continuare de la alte preparate de dulce.

Citește și: Ce semnificația are duminica de Florii. De ce avem această sărbătoare cu o săptămână înainte de Paște

Peștele poate fi gătit în orice feluri, la cuptor, pe grătar, în tigaie sau alte modalități. 

Este a doua dezlegare la pește din postul Paștelui, după Buna Vestire. De Florii, oamenii duc crenguțe de salcie la biserică pentru a fi sfinție, apoi le atârnă la ușă sau poartă. Se pot face coronițe din ramuri de salcie ca să fie așezate la ferestre și icoane. 

Se spune că acestea aduc sănătate și noroc familiei. După Florii, începe Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor. Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viața lui pe pământ când a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

În Săptămâna Mare, de duminică până vineri, au loc la biserică slujbele Deniilor, care cuprind cântări și rugăciuni specifice Paștelui.

În ziua de Florii, oamenii merg să sfințească ramurile de salcie și pentru a îi pune la pomii fructiferi, ca să îi ajute să dea roade.

De asemenea, nu se plantează pomi înainte de Florii, pentru că se spune că nu dau roade.

Totodată, în această zi credincioșii se împărtășesc, iar gospodinele sau de pomană. În unele gospodării se scot așternuturile și hainele la aer în curte pentru a se scutura de cele rele.

Vezi și: Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii. Ce e bine să dai de pomană pe 8 aprilie 2023

Înainte de Florii, la sate se mai obișnuiește ca fetele nemăritate să pună o oglindă și o cămașă sub un par altoit. După răsărit sunt folosite pentru descântece de dragoste și sănătate.

În această zi nu se muncește, nu se spală și nu se spală părul, ci fetele trebuie să fiarbă apă cu busuioc pentru a se spăla a doua zi cu ea pe cap.

În unele sate, copiii merg la „sorcovit” de Florii aducând flori de primăvară și ramuri de salcie sfinte. Ating cu acestea pe cei care vor să îi sorcovească și cărora vor să le ureze sănătate și noroc tot anul.