Floarea pe care nu trebuie să o plantezi în grădină. Poate provoca moartea, puțini români știu
O floare extrem de frumoasă și parfumată este foarte toxică! Sunt suficiente doar câteva grame pentru a ucide un om, puțini români știu asta. Deși pare greu de crezut, flora spontană din România conţine o sumedenie de plante periculoase, ce-ți pot pune în pericol viața. Interesant este că unii dintre aceşti „asasini vegetali” cresc chiar în grădinile noastre.
O floare foarte frumoasă și gingașă poate provoca moartea
Pe lista celor mai toxice flori din România figurează, printre altele, lăcrămioara. Reține că flora României are o sumedenie de plante periculoase, ele putând ucide un om chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici, de ordinul gramelor.
Parfumate și cu un aspect delicat, multe dintre cele mai otrăvitoare plante și flori, care pot ucide rapid un om chiar dacă sunt ingerate în cantități foarte mici, se găsesc adesea în curțile românilor sau chiar în grădină, pentru un decor frumos. Ferește-te de lăcrămioare sau scapă cât mai repede de ele.
De ce nu trebuie să ai în grădină lăcrămioare
Lăcrămioara (Convallaria majalis), denumită popular mărgăritar, clopoţel sau iarba Sfântului Gheorghe, este planta naţională a Finlandei, iar la noi creşte în flora spontană, dar şi în grădini, fiind preferată pentru mirosul plăcut al florilor.
Cunoscută drept mărgăritar, clopoțel sau iarba Sfântului Gheorghe, lăcrămioara este foarte populară și în România. Această floare crește în grădinile multor români și are un miros puternic. Dincolo de frumusețea sa naturală, ascunde un secret periculos – este foarte toxică și nu trebuie ținută în preajma casei! Ca să-ți faci o idee, doar circa 10 grame de sevă pot ucide un om!
Aspectul său plăcut te poate păcăli
Tulpina sa este înaltă (15–25 cm), încadrată de două frunze mari, eliptice, cu nervatură arcuată. La capăt are o inflorescenţă simplă. Florile sunt albe, cu peduncul scurt, intens şi plăcut mirositoare, iar fructele sunt bace sferice, de un roşu aprins. Mărgăritarul poate fi întâlnit în pădurile de foioase, tufărişuri, lunci, regiunile deluroase şi de câmpie din Europa, nordul Asiei şi America de Nord.
Toate părțile lăcrămioarelor, inclusiv fructele, sunt extrem de toxice! În caz de ingerare, chiar și în cantități mici, provoacă dureri abdominale, vărsături și reducerea frecvenței cardiace.
„Ingestia accidentală, în cantităţi mari, a apei în care au fost ţinute plantele sau a frunzelor, florilor ori tijelor acestei plante poate provoca ameţeli, greaţă şi vomă, dureri la nivelul cavităţii bucale şi dureri abdominale, diaree şi crampe intestinale”, avertizează specialiștii în fitoterapie.