Floarea din România care este unică în lume. Unde se găsește minunea în țara noastră
Una dintre cele mai apreciate destinații turistice din România sunt Cazanele Dunării. Peisajul superb și liniștea locurilor îi fac pe turiști ca, indiferent de sezon, să își organizeze câte un mic concediu aici. Însă un lucru mai puțin cunoscut este faptul că în munții din zonă crește o floare unică în lume și de o frumusețe ieșită din comun.
Unde crește, mai exact, floarea din România, unică în lume
Dacă ți-ai plănuit o vacanță la Cazanele Dunării ar fi păcat să nu faci și o drumeție pe masivul Cicarul Mare. Traseul nu este greu de parcurs și îți va garanta priveliști care îți taie respirația. Pe versanții abrupți ai acestui munte este răspândită Laleaua galbenă de Cazane sau laleaua bănățeană (Tulipa hungarica).
Această specie, unică în lume, de un galben intens, poate fi observată doar de la bordul ambarcațiunilor și nu poate fi culeasă de iubitorii de flori, tocmai pentru că ea crește într-o zonă greu accesibilă. Acest lucru este cu atât mai îmbucurător pentru că este protejată și nu poate fi expusă pericolului de dispariție.
Această plantă înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi văzută doar până la începutul lunii mai. Potrivit datelor existente, acesastă plantă ar fi fost văzută pentru prima dată în 1884 de botanistul Vincze von Borbas, care a publicat un material despre ea într-un ziar ce apărea la vremea respectivă la Sibiu.
Ce amendă primești pentru un singur fir rupt
Laleaua galbenă de cazane este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate. Amenda pentru orice fir rupt este de 10.000 de lei.
În România există între 1.000 și 1.500 de indivizi maturi pe versanții sudici abrupți de la Porțile de Fier.
Ea a mai fost, de asemena, zărită foarte rar în Serbia, pe pantele nordice dinspre Porțile de Fier, însă în ultimii 10 ani nu și-a mai făcut apariția.
În tradiția populară, legenda spune că o fetiță a fost alungată de acasă de mama sa vitregă, și atât de mult a plâns fetița ajunsă în această zonă sălbatică, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.
Cazanele Dunării, compuse din Cazanele Mari și Cazanele Mici, au o lungime de 9 km. Această porțiune este considerată de mulți drept cea mai spectaculoasă zonă a parcursului Dunării de la izvor până la vărsare.