De ce fug investitorii străini de România și-și iau banii cu ei
Numărul societăților cu capital străin înființate în țara noastră a scăzut în primele opt luni ale anului, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, însă deprecierea nu este o surpriză.
Mediul de afaceri străin, prezent în România, susține că proiectele rămân pe hârtie din cauza unei lipse de forță de muncă disponibilă. Datele arată că în primele opt luni ale anului 2018 ai fost înființate cu 5,1% mai puține firme cu capital străin.
Firmele străine au început să fugă de România din cauza pieței forței de muncă, infrastructura deficitară și cadrul legislativ impredictibil. Datele de după 2008 arată că cel mai prost an a fost 2016. Dacă în 2008 în România intrau peste 12.000 de firme, în 2017 ajungeam la aproximativ 5.800.
Din 1990 până în 2017 au fost înființate 218.988 firme străine în România, cele mai multe dintre acestea activând în domeniul construcțiilor (27,2%).
În ceea ce privește firmele care aleg să investească la noi în țară, cele mai multe au capital italian (46.500). Pe locul doi se clasează cele germane cu aproximativ 22.400 de firme, urmate de firmele turcești (15.000), ungare (13.500) și chinezești (12.400).
Din punct de vedere al capitalului social, olandezii sunt pe primul loc cu peste 9,2 miliarde de euro, urmați de austrieci cu 4,88 miliarde de euro și germani cu 4,83 miliarde de euro.
Cea mai mare problemă pe care o invocă mediul de afaceri străin, dar și român este piața forței de muncă.
Valentina Vasile este director științific la Institutul de Economie Națională al Academiei Române și spune că există o criză cronicizată la nivel național, legată de îmbătrânirea demografică și plecarea românilor.
„Este rău nu numai că pleacă absolvenții care, să spunem, nu găsesc loc de muncă, ci pleacă oamenii din poziția de ocupare. Există sectoare în care deficitele de ocupare sunt cronice și sunt multianuale: construcții, medicină etc. Am ajuns să numărăm tot mai multe domenii cu asemenea situație, ceea ce este agravant, pentru că lumea pleacă din poziția de ocupare.”, a declarat aceasta.
Tot aceasta a mai spus că estimările la nivelul 2028 pentru România ne arată că vom avea nevoie de muncitori cu competențe minimale de înaltă calificare și majoritare pe meserii slab calificate.