Firma din Oradea care face mii de euro cu frunzele din parcuri. Afacerea genial care a îmbogățit niște români
O firmă din Oradea face mii de euro cu frunzele din parcuri. Ce presupune afacerea care i-a îmbogățit pe niște români? Mulți ar fi vrut să se gândească și ei la asta.
Firma din Oradea cu o idee genială: face mi de euro din frunzele din parc
Profitul cade din copaci pentru niște români care dețin o firmă în Oradea. Aceștia au avut o idee genială care le-a adus mii de euro din frunzele din parcuri. Frunzele a peste un milion de copaci sunt transformate de către o firmă din localitate în pământ de flori.
Concret, frunzele, crengile și iarba ajung la halda ecologică de deșeuri unde sunt transformate în îngrășământ sau pământ de flori. Această perioadă este extraordinară pentru acest lucru datorită sezonului specific când parcurile abundă de frunze. Pământul făcut din aceastea se vinde în florării sau în marile lanțuri de magazine din țară.
În fiecare an sunt strânse peste 200 de tone uscate și alte resturi vegetale. În prima etapă ele sunt strânse în grămezi, ulterior trase și aspirate cu ajutorul unor utilaje de mare capacitate. Frunzele sunt transportate mai apoi la halda de compostare unde sunt tocate și aranjate în șiruri, ulterior aerisite cu utilaje speciale.
Investiția este mică
Frunzele rămân la fermentat preț de șase luni după ce sunt tocate, iar mai apoi amestecate cu turbă, humus, argilă și nisip. Din 10 kilograme de frunze uscate adunate din parcuri pot fi obținute aproximativ șase kilograme de pământ de flori care este ambalat la saci de până la 40 de litri.
Un astfel de sac se găsește în supermarket-uri la prețul de 16 lei. Câștigul anual al firmei care se ocupă cu acest lucru este de 10.000 de euro. Un plus este investiția mică și profitul care vine la liber, din copaci. Mai mult decât atât, parcurile rămân curate după acest procedeu.
Detalii
”În fiecare an, începând cu luna octombrie, adunăm, colectăm şi transportăm deşeurile vegetale. Frunzele sunt duse pe un platou la marginea oraşului, iar de aici începe drumul spre transformarea în pământ de flori”, a marturisit Florin Got, specialist.
”Se face o sortare prealabilă manual, după care intră la un utilaj, tocător îl numim noi. După acest proces, ele se aşează în prisme cu ajutorul altui utilaj. După luni de zile de macerare, obţinem un produs stabilizat din acel compost.
Pământul de flori se vinde la ambalaje de 10, 20 şi 40 de litri. De la 3 lei, cel mai mic ambalaj, şi cel de 40 de litri costă 10 lei. Anul trecut am reuşit să vindem compost şi pământ, în total, 630 de tone”, sustine specialistul Istvan Szentes, arată ciao.ro.