Filmul controversat în care Ion Dichiseanu a apărut. A fost unul din secretele cel mai bine păzite VIDEO

de: Popescu Oana
21 05. 2021

Ion Dichiseanu este cunoscut pentru rolurile sale în filme celebre. Marele actor a decedat joi, 20 mai, după luni întregi în care a stat internat în spital.

Filmul controversat în care Ion Dichiseanu a apărut

Astăzi, trupul neînsuflețit al artistului a fost dus la Teatrul Nottara, acolo unde mai multe personalități, familie, prieteni și admiratori au venit să îi aducă un ultim omagiu, înainte ca acesta să fie înmormântat sâmbătă, 22 mai, la Cimitirul Bellu.

Un film extrem de controversat în care a jucat Ion Dichiseanu este 100 de lei, regizat de Mircea Săucan, după un scenariu de Horia Lovinescu.

Studiourile Buftea au făcut publice imagini cu filmările de la filmul 100 de lei. Producția a fost interzisă de partid și s-a cerut distrugerea filmărilor.

Ion Dichiseanu a jucat rolul principal alături de Dan Nuțu în filmul psihologic.

În film, Petre, jucat de Dan Nuțu, se nută la fratele lui Andrei, jucat de Ion Dichiseanu, care este un actor de succes, din cauză că nu se mai înțelege cu părinții lui.

Petre s-a împrietenit cu Dora, o fană de-a fratelui său. Andrei începe să îi acorde atenției tinerei, iar Petre dispare din peisaj, simțindu-se trădat, refuzând suta de lei pe care fratele lui i-o dăduse.

Negativul filmului a fost ars, iar regizorul a avut probleme grave de sănătate psihică. Studiourile Buftea au păstrat o copie pe care au publicat-o după 1989.

„A fost ars negativul din ordinul tovarăşei Ceauşescu. La premieră nu mai exista negativul. Inginerii, muncitorii de la controlul tehnic plângeau. Lui nea Tica Roates, directorul filmului i s-a făcut rău, s-a dus la punctul medical de la Buftea, a făcut infarct şi a murit. A murit o dată cu filmul şi cu toată munca mea“, a mărturisit Mircea Săucan. 

Filmul a fost interzis de regimul comunist

Filmul a fost văzut de peste 800.000 de persoane în cinematografele din România de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014.

„Realizat după un scenariu semnat de Horia Lovinescu, filmul 100 de lei a indispus destul de mult cenzura epocii, care a pretins modificări substanțiale filmului realizat de Mircea Săucan.

Autor profund original, Mircea Săucan aducea în cinematografia română din anii ’70 nu doar ambițiile experimentalismului, ci și întrebările mult mai profunde datorate exprimării universului interior al unor personaje frustrate de nobila „generozitate” a societății în care trăiau.

De urmărit în acest film jocul extrem de modern al unui mare actor, Dan Nuțu, care a ales și el, de mult, libertatea ca și regizorul Mircea Săucan. În film mai puteți admira pe lon Dichiseanu, Ileana Popovici și Violeta Andrei, toți cu 22 de ani mai tineri”, scria Călin Stănculescu în publicația România Liberă, în 1994.

Filmările au avut loc în vara anului 1972 și au durat trei săptămâni, cheltuielile ridicându-se la 2.085.000 lei.