Fetița de 11 ani care vrea să meargă la școală, dar nu i se permite pentru că e „prea mare”. Povestea impresionantă a tinerei
Fetița de 11 ani care vrea să meargă la școală, dar nu i se permite fiindcă a atins o vârstă „prea mare”. Numele ei e Alexandra și locuiește în comuna Augustin, între localităţile Ormeniş şi Racoşul de Jos, din județul Brașov. Pentru că statul român a condamnat-o la analfabetism, minora învață să citească și să scrie la un afterschool, cu ajutorul a doi învățători.
Fetița de 11 ani care vrea să meargă la școală, dar nu i se permite
Alexandra este o fetiță brunetă, în vârstă de 11 ani, cu ochi sclipitori și zâmbet timid, care și-a făcut curaj să meargă la școală. Numai că, visul său a fost năruit în momentul în care a fost refuzată. Când era foarte mică, mama ei a murit. Tatăl său a rămas singur, cu patru copii, trăind într-o sărăcie lucie. Nu i-a mai dat pe toți la școală.
Când Alexandra și-a exprimat dorința de a merge și ea la școală, avea să afle că, de fapt, sistemul nu o mai poate primi. Potrivit legislației actuale, după care funcționează statul român, copiii care depășesc o anumită vârstă, anume cea de înscriere la școală, sunt condamnați să rămână analfabeți.
Învățătorii sunt obligați prin reglementările legislative să nu primească la școală copiii care au depășit vârsta de înscriere. Prin urmare, Alexandra, care acum este în vârstă de 11 ani, nu a mai putut fi înscrisă la ciclul primar.
„E vina mea că a murit mama şi am rămas… Trebuie bani de haine, de toate. Aş vrea să meargă la scoală, ei îi place mult. Îi place școala, dar de ce nu ne ajută mai de sus ca să poată să meargă mai departe? Înseamnă că rămâne pe loc. România ce are nevoie? Numai cum sunt eu – a, b și c? Măcar fetița să meargă mai departe”, a declarat tatăl Alexandrei, într-o intervenție la StirilePROTV.
Cum învață Alexandra să scrie și să citească cu ajutorul unui învățător
Pentru a oferi o șansă copiilor care nu au avut parte de educație, în comuna Augustin, doi învățători au decis să facă lucrurile altfel. Natalia Ginghina și Adrian Secal, pe numele lor, au pus bazele unui proiect educațional denumit EduBuzz. Este, practic, un afterschool la care copiii din regiune merg pentru a învăța să scrie și să citească.
„Este extrem de frustrant că într-o țară care se confruntă cu abandon școlar, există copiii care vor să vină la școală, dar nu mai pot fi primiți. Asta ne-a rugat și o fetiță (Alexandra – n.r.) care vine zilnic la autobuz – să-i facilităm să se poată înscrie la școală, cu copiii alături de care încearcă și ea să învețe câte ceva, la autobuz”, a spus profesorul Adrian Secal.
Cursurile de scris și de lectură sunt organizate în două autobuze vechi, renovate în urmă cu doi ani de zile în așa fel încât copiii să aibă parte de o masă, loc de scris și de interacționat cu membrii grupului din care fac parte. Inițiativa celor două cadre didactice a fost profund apreciată de familiile copiilor fără posibilități. Micuții se susțin unii pe alții, se încurajează, iar la prânz primesc și mâncare gratuit.
Acum, învățătorii Natalia Ginghina și Adrian Secal vor să reamenajeze în comuna Augustin din Brașov o șură, pentru a face un spațiu mai larg pentru copiii care vor să învețe. Numărul acestora se înmulțește periodic. Deja, spațiul din autobuze nu mai este suficient pentru toți. Restaurarea șurii ajunge undeva la 30.000 de euro, potrivit sursei citate.