Fenomenul periculos care ar putea reapărea în România după mii de ani. Cutremurele din Gorj îngrijorează specialiştii

de: Bișinicu Andreea
21 02. 2023

În contextul seismelor devastatoare care au lovit Turcia, Siria și, recent, regiunea județului Gorj din România, în sufletul cetățenilor țării noastre s-a instaurat panica. Oamenii se tem de apariția unui cutrmur de intensitate mare, în viitorul apropiat. Ce previziuni fac experții.

Ce ne-ar putea aștepta, după cutremurele din Gorj

Specialiștii în seismologie au fost luați prinn surprindere de faptul că cele mai recente cutremure din România au avut loc în Oltenia, în județul Gorj, având în vedere faptul că zona respectivă nu este considerată vulnerabilă din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, după ce seismele au creat daune incredibile, zeci de locuințe și edificii fiind avariate, România ar putea fi ținta unor noi fenomene rare, care nu s-au mai manifestat de mii de ani.

Vlad Manea, doctor în geodinamică la Universitatea Caltech, în Statele Unite ale Americii, profesor și cercetător în Mexic și Japonia, a explicat pentru Adevărul că problema cutremurelor ar putea fi urmată de eruperea unui vulcan.

Desigur, spre deosebire de Islanda, România nu este o țară cu vulcani activi, aceștia fiind stinși în urmă cu mii sau chiar zeci de mii de ani. Cu toate acestea, specialistul a detaliat ce s-ar putea întâmpla, în cazul în care un asemenea scenariu s-ar putea adeveri.

„De regulă, unde sunt cutremure sunt și vulcani. Nu peste tot, dar în general unde sunt cutremure sunt și vulcani în apropiere, cel puțin în zona circum-Pacifică este o relație destul de clară între cele două fenomene.”, a explicat doctor în geodinamică Vlad Manea pentru sursa citată.

Citește și Încă două cutremure în România. S-au întâmplat tot în Gorj, ce magnitudine au avut

„Nu cred că va fi, dar nu există nicio garanție”

În ciuda faptului că acest fenomen este extrem de rar pentru România, specialistul a subliniat faptul că nu ar fi imposibil să se întâmple.

„Activitatea este foarte scăzută în timp geologic, adică rară, dar din când în când, la câteva mii de ani, poate exista o activitate mai importantă din punct de vedere vulcanic.

Aș spune că nu se pune problema să avem din nou vulcani activi și la noi, pentru că, cel mai probabil, ce se întâmplă în Gorj este o reacomodare de plăci tectonice, datorită celor două cutremure mari.

Aici chiar am putea spune cu foarte mare probabilitate că nu este cazul să vorbim de apariția unui vulcan.

Dar atenție, 100% nu există niciodată, nu putem garanta că nu va izbucni, nu există conceptul de 100%, poate 99% – 99,9%. Personal chiar nu cred că va fi, dar nu există nicio garanție.”, a completat expertul pentru cei de la adevărul.ro.

Citește și Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Gorj