Fenomenul meteo El Nino va ajunge în România. Ce înseamnă şi ce probleme aduce. Prognoza meteo pentru martie

de: Ioana Bucur
02 03. 2023

Experți în climatologie din cadrul ONU au făcut o serie de previziuni alarmante pentrul anul 2023. Efectele fenomenului meteo El Nino, care va înlocui în curând La Nina, se vor resimți din plin și în România. Cum arată prognoza meteo pentru luna martie.

Fenomenul meteo La Nina este pe cale să se încheie și va fi înlocuit cu El Nino

Miercuri, 1 martie 2023, specialiști în climatologie din cadrul ONU au transmis că La Nina, fenomenul meteorologic care a intensificat secetele și inundațiile, s-a încheiat și urmează să fie înlocuit de El Nino.

Experții au punctat că La Nina, care a început să se manifeste din 2020, aducând scăderea temperaturii oceanelor, a ajutat la atenuarea încălzirii globale pe parcursul anului trecut.

„Impactul de împrospătare adus de La Nina a frânat temporar creşterea globală a temperaturilor, chiar dacă ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată (de la debutul măsurătorilor meteorologice – n.red.), a declarat Patteri Taalas, secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM) din cadrul ONU.

În aceste condiții, El Nino are putea reveni în lunile de vară, Taalas avertizând că acest fenomen „riscă să alimenteze un nou vârf al temperaturilor mondiale”, ceea ce înseamnă că și în România se vor resimți din plin efectele.

Potrivit experților, șansele la El Nino să se manifeste în 2023 sunt estimate la 15% pentru aprilie-iunie, la 35% pentru mai-iulie şi la 55% pentru iunie-august.

„Avem nevoie de două sau trei luni pentru a formula o idee mai fiabilă despre ceea ce va urma”, a avertizat Alvaro Silva, consultant al OMM.

„Odată cu El Nino, există o probabilitate mai mare ca 2023 să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată (din istoria măsurătorilor – n.red.)”, a mai spus Alvaro Silva.

În raportul OMM, se precizează că în ciuda faptului că La Nina și El Nino sunt fenomene meteo naturale, ele se înscriu „într-un context al schimbărilor climatice induse de oameni, care fac să crească temperaturile mondiale, afectează tiparul ploilor sezoniere şi fac clima să devină mai extremă”.

Prognoza meteo pentru luna martie în România

Prima lună de primăvară va fi una capricioasă. Românii se vor confrunta și în următoarele patru săptămâni cu episoade de vreme caldă urmate de perioade de răcire accentuată.

Ninsorile își vor face și ele apariția, dar doar în jumătatea de nord a țării.

„Prima luna a primaverii va aduce multe alternante pentru tara noastra. Vom trece de la vreme calda, la vreme racoroasa, ploi, ninsori, apoi iarasi vreme calda, apoi iar vreme racoroasa, ploi, ninsori si tot asa intr-un debut al primaverii ce pare destul de capricios la prima vedere si pare ca se va mentine pana spre jumatatea lunii Aprilie cel putin, cu scurte pauze.

Din punct de vedere al temperaturilor, majoritatea modelarilor estimeaza un Martie cu temperaturi apropiate de medie sau putin peste medie. Din acest punct de vedere, presupunem ca in perioadele de incalzire, temperatura va reusi sa recupereze ceea ce pierde in timpul racirilor”, se precizează pe pagina de Facebook „Climatologie și Prognoze globale”