Fenomenul meteo ciudat care a avut loc în România peste noapte. Nu se întâmplă niciodată asta când ninge, ce spun meteorologii

de: Anca Lupescu
26 11. 2023

Imagini rare vin de la Constanța, acolo unde s-a întâmplat un fenomen foarte ciudat. Județul este sub cod roșu de viscol, iar pe rețelele sociale a apărut cum tună și fulgeră, lucru foarte neobișnuit în mijlocul unui viscol. Cum a fost posibil și care este explicația meteorologilor? Acest lucru se întâmplă când o masă de aer cald ajunge deasupra norilor, conform specialiștilor.

Tunete și fulgere în mijlocul viscolului. Cum explică meteorologii

Acest fenomen meteorologic dramatic apare doar atunci când anumite ingrediente meteorologice se combină – de obicei în furtuni mari și intense sau viscol.

Este relativ rar și, atunci când apare, de obicei produce doar fulgere în interiorul norilor. Efectul de amortizare al zăpezii face ca tunetele să fie dificil de auzit chiar dacă apar. 

De cele mai multe ori, se manifestă doar ca o lumină de culoare albastră – datorită concentrației ridicate de cristale de gheață din aer.

Cum se formează acest fenomen?

Furtunile cu tunete obișnuite sunt relativ simplu de înțeles. La fel ca niște bule într-un vas de apă fierbinte, bulele de aer urcă în sus. Când devin suficient de înalte, vârful norului îngheață. Este acea mișcare verticală în stratul de îngheț care determină cristalele de gheață să se încarce electric.

Se întâmplă atunci când aerul rece și umed se ciocnește cu aerul cald în timpul unei furtuni de zăpadă sau a unui viscol sub o zonă de presiune atmosferică scăzută.

Acest fenomen se formează ca furtunile cu tunete obișnuite de vară, dar evident în medii mai reci. Acesta este adesea cazul în lungul fronturilor reci arctice puternice. 

În loc de linii de furtuni cu ploi torențiale, se formează rafale de zăpadă, iar fulgerele sporadice de la nori către pământ însoțesc trecerea frontală friguroasă.

Un strat atmosferic instabil poate favoriza dezvoltarea furtunilor și a fenomenelor electrice. Când aerul cald și umed urcă rapid într-un mediu rece și mai stabil, se pot crea condiții propice pentru formarea fulgerelor și a tunetelor.

Meteorologii spu că în timpul unei furtuni, aerul cald și umed se poate ciocni cu o masă de aer rece și mai densă. Această interacțiune poate crea o forță convergentă, determinând aerul să se înalțe rapid. Când aerul se ridică și se condensează în nori, poate duce la formarea fulgerelor și a tunetelor.